Nekoliko načina da odstranimo nitrate iz povrća

Nekoliko načina da odstranimo nitrate iz povrća

Svi znamo da je proleće sezona u kojoj se pojavljuju najrazličitije vrste ukusnog ukusnog povrća. Trudeći se da se hranimo zdravo i da pročistimo organizam od nagomilanih masti tokom zime, posežemo sve češće za zelenim povrćem krastavcima i još mnogo toga. Međutim Kako da izađemo na kraj sa nitratima koji su 90% zastupljeni njima u velikim količinama.

Pitanja o nitratima u voću i povrću koje jedemo i aktuelno skoro cele godine nitrati su azotna jedinjenja, a azot je važan hranljivi sastojak za sve biljke. On pomaže njihovom pravilnom rastu i razvoju.

Da bi voće i povrće imalo dovoljno azota, poseže se za prirodnim ili veštačkim đubrivom. Kada se pretera sa unošenjem azota i azotnih jedinjenja (nitrata), u biljkama se gomila višak nitrata koji u određenim količinama može biti štetan, čak i opasan za čoveka.

Neke vrste biljaka upijaju i čuvaju veće količine nitrata od drugih. Takođe koncentracije nitrata su najviše u listovima i korenima biljaka, a najniži u njihovom voću i semenkama.

Dokazano je da najveći sadržaj nitrata imaju zelena salata, spanać, cvekla, rotkva, kineski kupus, mladi luk, brokoli, karfiol, rotkvice, šargarepa. Sa manje nitrata su su paradajz, paprike, pasulj, krompir i krastavci.

Da bi se smanjio sadržaj nitrata u kupljenom povrću i voću treba da pristupimo njihovoj pravilnoj obradi pre konzumiranja.

Nekoliko načina da odstranimo nitrate iz povrća

Povrće i voće treba da potopimo najmanje 10 minuta pre konzumiranja, pošto su nitrati rastvorljivi u vodi. Lsnato povrće je dobro da potopimo jedan do dva sata pre konzumiranja. Na taj način ćemo odstraniti do 70% nitrata.

Povrće i voće kupljeno u prodavnici treba da bude duboko oljušteno, pošto je najveći sadržaj nitrata u kori i neposredno ispod nje.

Termička obrada razlaže jedan deo nitrata, a druga prelazi u vodu. Zbog toga bacajte vodu dok još dok je topla prilikom kuvanja - ako čekate da se ohladi nitrati će se vratiti ponovo povrće. Ova procedura smanjuje do 80% nitrata.

Drugi trik zahvaljujući kome možete da izađete na kraj sa nitratima u vašem tanjiru je da potopite svo sveže povrće u vodu na oko 30 minuta i da dodate jednu kašičicu sode bikarbone.

Ako ste odlučili da pripremite salatu, umesto sirćeta začinite sveže ceđenim sokom od limuna pošto on ima snagu da uništava nitrate.

Pogledaj više

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji