Ozbiljne neželjene reakcije od Ginka Bilobe

1 od 3 Fotografije
Ginko biloba

Ginko Biloba je čudesna lekovita biljka. Ima dosta zdravstvenih prednosti, ali takođe i dosta negativnih reakcija. Proističe iz zemalja Kine, Ginko biloba se osnovno koristi u pripremi lekova za bolesti kao što su Alzheimerova bolest i za smanjivanje cirkulacije krvi u telu i mozgu.

Ginko biloba se takođe koristi za lečenje promena raspoloženja, gubitka pamćenja i nekoliko drugih kognitivnih poremećaja. Kao i kod svega ostalog, nekontrolisana i neodređena doza ginka može da prouzrokuje niz neželjenih efekata, koji mogu da vam naškode. Predoziranje Ginko bilobe izaziva prekomerno krvarenje, koje može biti opasno po život.

Takođe je poznato da može da poveća rizik od pojave modrica. Ako već imate poremećaje krvarenja ili ste na određenim lekovima koji mogu povećati rizik, izbegavajte korišćenje ginka bilobe.

Najvažnije je da se ginko biloba ne sme kombinovati sa drugim razređivačima krvi kao što su aspirin i ibupofen. U nekim težim slučajevima čak je zabeleženo i moždano krvarenje. Izbegavajte ginko bilobu za vreme trudnoće i dojenja.

Prestanite sa upotrebom biljke najmanje dve nedelje pre operacije, da biste izbegli prekomerno krvarenje. Prekomerna upotreba ginka bilobe može dovesti do neželjenih alergijskih reakcija. Mogu da se pojave kožni osipi, upala, peckanje, crvenilo, drhtavice, urtikarije, naduvenosti, gušenja, otežanog disanja itd.

Obično to zahvati prvo mukusne membrane. Nakon toga prelazi na druge delove tela. Vrtoglavica je jedno od najčešće sretanih neželjenih efekata ginko bilobe. Ona izaziva do velikog stepena sedaciju, kao što je glavobolja, vrtoglavica, popspanost, gubitak toka misli, otežano disanje i nesvesticu.

Ako već patite od gastrointestinalnih problema, ginko biloba može da pogorša vaš problem. Kada se uzima u velikim dozama, to vodi do oštrog bola, stomačnih tegoba, grečeva u stomaku, iritacije, dijareje, zatvora itd. Tako da umerenost je ključ. Ginko biloba može da utiče i na kardivaskularni sistem. Može da pričini veoma ozbiljne probleme kod kardiovaskularnog sistema, kao što su nepravilan ritam otkucaja srca, prošireni krvni sudovi, tahikardije, ishemija, moždani udar, zastoj srca itd.

Ginko biloba može da promeni količinu proizvedenog insulina u organizmu i da zasmeta u lečenju dijabetesa. Tako da, pazite i pažljivo nadgledajte nivoe šećera u krvi, dok uzimate ginko. Prekomerno korišćenje ginka bilobe nije dobro za mišićno-skeletni sistem. Mišićna vlakna može da učini slabima ili izuzetno tvrdima. Takođe je saopšteno da prekomerni unos ekstrata ove biljke, može da dovede do gubitka tonusa mišića i grčeva analnog sfinktera.

Ova lekovita biljka ima potencijal u velikoj meri da smanji nivo plodnosti. Ako pokušavate da zatrudnite, treba da se konsultujete sa Vašim lekarom u vezi doziranja lekovite biljke.

Kao što je već pomenuto, ginko bilobu ne treba uzimati tokom trudnoće. Ova biljka, koja se unosi peroralno, može da prouzrokuje unutrašnje krvarenje.

Sve lekovite biljke, uključujući ginko bilobu, su efikasne dok se konzumiraju u preporučljivim količinama. Uverite se da ste sigurni u količine pre nego što počnete da konzumirate ovu lekovitu biljku.

Pogledaj više

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji