Bonapeti.rs»Članci»Šta je zbog čega korisno»Hrana koja izaziva skok šećera u krvi

Hrana koja izaziva skok šećera u krvi

HrisiHrisi
Početnik
40
Namirnice koje povišavaju šećer u krvi

Visok šećer u krvi bi mogao da izazove ozbiljne probleme kao što je prekomerna težina, problemi sa srcem i dijabetes. Ovo poslednje je jedan od najčešće sretanih uzroka koji mogu da dovedu do fatalnog kraja. Evo zašto nivo šećera u krvi treba da se prate i kontrolišu.

Šećer u krvi najčešće raste zbog konzumacije štetnih proizvoda. Evo koja hrana povećava nivo šećera u krvi i koju bi bilo dobro da ograničite u svom svakodnevnom meniju:

1. Mleko i mlečni proizvodi - od ključnog značaja je da uzimate hranu sa niskim sadržajem masti, u suprotnom, druga hrana bi dovela do insulinskog deficita. Kisela pavlaka, mleko, sitan sir vurda su proizvodi koji u ograničenim količinama treba da budu prisutni u vašem meniju.

2. Gazirana bezalkoholna pića - napici sa visokim sadržajem šećera, u ovom slučaju i alkoholni napici, značajno povećavaju rizik od razvijanja dijabetesa. Ograničite unos koka kole, brendija, vina itd.

3. Brašno - proizvodi, u kojima je ono osnovni sastojak, vode do povećavanja šećera, gojaznosti i dijabetesa. To su namirnice kao što su beli hleb, testenine itd. Preporučljivo je da oni budu zamenjeni integralnim proizvodima.

4. Slatkiši - sasvim logično, konzumacija svakakvih slatkih poslastica povećava šećer u krvi. Ove namirnice su čest uzrok povećavanja telesne težine.

Slatkiši povećavaju šećer u krvi

5. Proizvodi od mesa - salame, šunke, dimljeno meso i slično. Ako vam se jede meso, uzmite čisto meso, pečeno ili kuvano. Sva ostala prerađena mesa povećavaju rizik od dijabetesa.

6. Beli pirinač - koliko je ukusan, toliko je i štetan. Ako ste privrženici jela spremljenih sa belim pirinčem i ako se on barem nekoliko puta nedeljno nađe na vašoj trpezi, zamenite ga crvenim ili braon pirinčem. To su takođe zasitne namirnice, koje međutim ne povećava nivo šećera u krvi.

7. Sok od pomorandže - suprotno očekivanjima, treba paziti sa pomorandžom i sveže ceđenim sokom pomorandže. Sok sadrži kiselinu koja je štetna za želudac. Konzumacija celog voća mogla bi da dovede do pojave gastritisa, ukoliko niste pojeli ništa pre pomorandže.

8. Previše vrući ili previše hladni napici - ako popijete čašu hladne vode čim otvorite oči ujutru, to će dovesti do poremećaja cirkulacije krvi. Previše vruća kafa pak ima diuretski efekat, ukoliko se pije na prazan stomak.

9. Gotove žitarice za doručak - one koje samo sipamo, prelijemo svežim ili kiselim mlekom i spremni smo da ih za minut pojedemo. Ne samo da su štetne za organizam, već stvaraju i trenutni osećaj sitosti koji brzo prolazi. Eto zašto nije dobra ideja da na taj način započnete dan.

Usredsredite se na zdrave proizvode, posebno na voće i povrće da biste održali formu, da biste bili puni energije i da biste imate potpunu kontrolu ne samo nad šećerom u krvi, nego i nad zdravljem celog organizma.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest