bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Ukusne tajne pirinča

Ukusne tajne pirinča

Tajne prilikom pripreme pirinča

Ako je kulinarstvo vaš novi hobi, ond asmo sigurni da ste nailazili na poteškoće prilikom pripremanja pirinča. Evo nekoliko ukusnih tajni pirinča:

1. Tajna: Kako da napravimo pirinač koji se ne lepi?

Za pirinač koji se lepi treba prethodno veoma dobro da ga operete. Tajna je da ga operete u hladnoj vodi baren 5 puta. Na taj način on će se izbistriti i uklonićete skrob iz njega. Možete da koristite đevđir kako bi vam bilo lakše dok ga perete.

2. Tajna: Kako brže da skuvamo pirinač?

Tajna brzog kuvanja pirinča jeste da ga prethodno potopite - gotovo kao i druge mahunarke kao što su pasulj ili sočivo. Pola sata pre kuvanja za pirinač je potpuno dovoljno. Tako ćete skratiti vreme njegove termičke obrade nakon toga.

3. Tajna: Kakve su proporcije kod kuvanja pirinča?

Kuvanje pirinča

Klasika koju svako zna od babe ili od svoje majke je 1 prema 3 - ili na 1 šolju pirinča stavljate 3 šolje vode da biste ga skuvali.

Proporcije različitih vrsta pirinča:

za pirinač dugog zrna - 1 : 1.5-2;

za pirinač srednjeg zrna - 1 : 2-2.5;

za pirinač okruglastog zrna - 1 : 2.5-3;

za poparen - 1 : 2;

za smeđi pirinač - 1 : 2.5-3;

za divlji pirinač - 1 : 3-5.

4. Tajna: Nekoliko pravilna prilikom kuvanja pirinča

Ako ga kuvate u šerpi, prvo prokuvajte posoljenu vodu, a nakon toga sipajte pirinač. Odmah ga promešajte da se zrnaca ne bi zalepila za dno. Nakon toga sačekajte da jelo provri, smanjite vatru na minimum i poklopite šerpu poklopcem. Tokom procesa pripreme ne podižite poklopac - inače se pirinač sprema duže. Ako želite da se pirinač ne lepi, nemojte ga mešati (isključujemo prvo mešanje). U suprotnom slučaju, zrnca će se lopiti i odvajaće skrob.

Piletina sa pirinčem i začinima

Kada je gotov, skinite ga s vatre i ostavite da odstoji 10-15 minuta poklopljen. Ako je u gotovom pirinču ostala voda, prospite je ili prekrijte šerpu suvom krpom: ona će upiti višak vlage.

Ako kuvate pirinač u tepsiji (pile sa pirinčem, riba sa pirinčem, svinjetina sa pirinčem, posni pirinač, tradicionalnu paelju, ukusni pirinač sa tikvicama itd.), koristite onu prečnika 24 cm, dublju i po mogućstvu sa poklopcem (i aluminijumska folija bi dobro funkcionisala). Pirinač u njoj se kuva skoro na isti način, kao i u šerpi, sa izuzetkom jedne nijanse: zrnaca prethodno veoma kratko treba da se proprže na ulju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji