Najkorisnija hrana za pluća

Najkorisnija hrana za pluća

Ako su vaša pluća zdrava, onda će i svaka ćelija u vašem telu biti zdrava. Funkcija naših pluća je da prima kiseonik i da filtrira toksine iz vazduha.

O zdravlju pluća najbolje se brinu zdrave navike poput nedostatka pušenja duvana i štetnog dima, kao i korisna hrana za pluća. Da, zaista određeni prehrambeni proizvodi blagotvorno deluju na dobar rad i detoksikaciju pluća, tako što on može bolje da radi, oslobođen od suvišne sluzi.

Među ukusnim prijateljima ovog tako važnog organa našeg tela su:

- zeleno lisnato povrće;

- hrana sa karotenoidima;

- vitamin C;

- hrana bogata flavonoidima;

- hrana sa omega-3 masnim kiselinama;

- hrana sa magenzijumom;

- zeleni čaj;

- kurkuma.

Hajde sada detaljnije da uđemo u da pogledamo koja hrana je najkorisnija za pluća. Redovno je uključujte u svoj meni kako biste izbegli pretnje zagađene okolne sredine ili posledice lečenja pneumonije ili bronhitisa.

1. Voda

Naše telo je 60% voda. Prema tome, voda je najvažnije jedinjenje za zdravlje našeg tela i nejgovo funkcionisanje. Ne savetuju lekari uzalud da se pije po 1-1.5 litara vode dnevno. Neprestani unos vode pomaže u otpuštanju sluzi u plućima i sprečavaju unutrašnju upalu. Najbolje je da izaberete čistu i negaziranu vodu. I nemojte piti više od dnevne potrebe, budući da to može dovesti do različitih zdravstvenih problema.

2. Beli luk

Možda zvuči čudno, ali beli luk ne samo a pomaže u jačanju imunog sistema i zaštiti od infekcija, već takođe pomaže da se stimuliše proizvodnja glutationa. Glutation je moćan antioksidans koji pomaže u izbacivanju toksina iz tela i pomaže u prirodnoj detoksikaciji jetre. Između ostalog, beli luk pomaže u normalizovanju krvnog pritiska i smanjuje nivoe holesterola.

3. Brokoli

Najkorisnija hrana za pluća

U nekim zemljama smatraju da je hrana koja liči na organe najkorisnija za njih same. Na primer brokoli liči na naša pluća. Ispostavlja se da brokoli ima unikatne koristi za zdravlje. Zahvaljujući sadržaju folata, karetonoida i vitamina C, brokoli pomaže u smanjivanju unutrašnje upale i bori se protiv štetinh elemenata u plućima.

4. Jabuke

Jabuke sadrže hranljive sastojke poput flavonoida, vitamina C, E i beta-karotina. Ove materije poboljšavaju funkciju pluća i smanjuju rizik od respiratornih bolesti. Između ostalog, jabuke imaju visok sadržaj nerastvorljivih vlakana, što pomaže u poboljšavanju varenja i stimulisanju metabolizma.

5. Orasi

Najkorisnija hrana za pluća

U izvesnoj meri orasi su takođe slični našim plućima. Ovi orašasti plodovi se često nazivaju najzdravijima, zato što sadrže polinezasićene kiseline koje pomažu u borbi sa unutrašnjom upalom i štite naš mozak od prevremenog starenja. Neka proučavanja pokazuju da orasi mogu da pomognu u smanjivanju simptoma astme i drugih respiratornih oboljenja.

6. Ljuta aleva paprika

Većina voli pikantu hranu. A ti? Kada kuvamo, uvek dodajemo ljutu alevu papriku. Ovaj začin ne samo što daje zanimljiv pikantan ukus, već i štiti sluzokožu disajnih puteva. Kajenski biber takođe sadrži karotenoide koji pomažu u smanjivanju unutrašnje upale, smanjuju simptome astme i pomažu u smanjivanju rizika od raka pluća.

Međutim, pazite. Kajenski biber je mnogo ljut, zbog toga ne zaboravite da se konsultujete sa Vašim lekarom pre nego što ga uključite u svoju dijetu.

7. Đumbir

Najkorisnija hrana za pluća

U Indiji đumbir se smatra lekovitim začinom. Ovaj koren ima protivupalna i antimikrobna svojstva koja pomažu u prirodnom čišćenju pluća i eliminisanju štetnih materija. I prem istraživanju sa Katedre iz medicine na Harvardskom univerzitetu, đumbir može da pomogne u čišćenju pluća i da poboljša zdravlje pluća.

Izabrali smo za vas najdostupniju hranu za zdravlje pluća, s obzirom na to da zdarvlje uvek treba da bude na raspoloženju. Ne zaboravite da loše navike i loša ekologija najgore utiču na mnaše zdravlje. Zbog toga pokušajte češće da izlazite na čist vazdug i da vodite zdrav način života.

Pomozite sebi i ovim čajem za regeneraciju pluća.

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji