bonapeti.rs»Članci»Zanimljivo»10 činjenica koje niste znali o bananama

10 činjenica koje niste znali o bananama

Banane

Banane sigurno spadaju u vaše omiljeno voće. Najlepše je to što su sada toliko dostupne da se mogu kupiti u bilo kojoj prodavnici u svako doba godine, za razliku od vremena, kada smo mogli da jedemo južno voće samo oko novogodišnjih praznika.

A evo i nekih zanimljivih činjenica o ovom tropskom voću:

1. Drvo banane može biti visine do 10 metara i debljine do 40 cm. Jedno drvo obično daje 300 plodova, koji zajedno teže 500 kilograma.

2. Prvi predsednik Zimbabvea se zvao Kanaan Banana.

Salata sa bananama

3. Ne postoje samo žute banane, već i crvene. Sejšelsko ostrvo Mao je jedino mesto na svetu gde postoje banane u zlatkastoj, crvenoj i crnoj boji. Meštani ih jedu uz jastoge i školjke.

4. Banane sadrže više vitamina B6 od bilo kog drugog voća. Poznato je da je ovaj vitamin odgovaran za naše dobro raspoloženje.

5. Berba banana je druga po veličini u svetu i ispred berbe grožđa, koja je na trećem mestu, dok prvo mesto pripada berbi pomorandži.

Sušene banane

6. Indija i Brazil su najveći proizvođači banana u svetu.

7. Sušene banane sadrže čak pet puta više kalorija od svežih. Jedna banana sadrži 300 mg kalijuma, koji pomaže u borbi protiv visokog krvnog pritiska i ojačava srčani mišić.

8. Majt Lepik iz Estonije je pobednik prvog takmičenja u brzom jedenju banana. On je uspeo da pojede 10 banana za 3 minuta. Zapanjajuće je to što je banane jeo sa korom, kako bi dobio na vremenu.

9. Latinski naziv za bananu je musa sapientum, što znači voće mudraca.

10. Svetski rekord u gutanju banana je 81 banana za sat vremena.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji