bonapeti.rs»Članci»Kulinarski Saveti»Kulinarski trikovi pri kuvanju pirinča

Kulinarski trikovi pri kuvanju pirinča

Mariola PantelicMariola Pantelic
Džedaj
3494k
Musaka sa pirinčem

Na prvi pogled kuvanje pirinča izgleda kao dečija igra, u kojoj bi mogli da se snađu čak i oni od nas koji nisu stručnjaci u kuhinji.

Pirinač uvek možete da pripremite, ali neće vas uvek ukus konkretnog jela iznenaditi i očarati. To je uglavnom zbog nekih grešaka koje se dešavaju pri kulinarskoj obradi ove zrnaste hrane.

Da biste sačuvali energetsku vrednost, korisne materije, vitamine i minerale, dobar ukus pirinča, pri kuvanju treba da pratite sledeća pravila:

- Ako ne natopite prethodno pirinač, obavezno ga operite, dok ne prestane da pušta "mlečnu" vodu.

- Najbolje je da potopite pirinač u vodi oko 30-60 minuta u zavisnosti od godišnjeg doba. Sat vremena se namirnica ostavlja u vodi samo tokom zime. Na taj način pirinač omekša, zbog čega brže bude spreman za kuvanje i bolje se sačuvaju hranljive materije.

Pirinač

- Da bi bio mekan i bez suvišne tečnosti, koja se često dobija, odnos pirinač/voda treba da je 1:1, 25. Prema nekim drugim preporukama najviše odgovara odnos 1:2 i 1:3.

- Dok pirinač vri na ringli i deset minuta nakon što je već gotov, ne treba da sklanjate poklopac sa šerpe. Ako se otvori i para iz jela izađe, kuvanje protiče sasvim drugačije.

- Kad provri obavezno se smanji ringla i pirinač "tiho" vri. Pred kraj kuvanja, treba da je sasvim slabo.

- Nemojte dodavati so dok kuvate pirinač.

- Za deserte najviše odgovaraju vrste pirinča sa okruglastim zrnom. Italijanski pirinač arborio je idealan za kuvanje rižota, a dugozrnassti španski pirinač dobro odgovara za kuvanje paelje.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji