10 razloga da češće konzumirate orašaste plodove

10 razloga da češće konzumirate orašaste plodove

Orašasti plodovi

Želite da živite duži, srećiniji i zdraviji život? Tada ostavite keks, čips i štapiće na stranu i počnite da jedete više orašastih plodova i semenki. Zašto su orašasti plodovi toliko korisni i zašto ih toliko preporučuju? Zašto se uvek kaže da je bolje da pojedeš šaku orašastih plodova nego ukusan keks, pun šećera i masti? Evo 10 neverovatnih činjenica, koje bi trebalo da znate o orašastim plodovima:

Imaćete zdravije srce. Svakodnevna konzumiranje orašastih plodova znatno smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Ovi plodovi sadrže mešavinu korisnih nezasićenih masnih kiselina, vitamina i minerala, koje su veoma važne za srce i koje su odličan saveznik za zdravlje srca. Alfalinoleinska akiselina smanjuje rizik od pojave aritmije i gomilanja holesterola u arterijama, jača zidove krvnih sudova i sprečava pojavu visokog krvnog pritiska.

Pomažu i stimulišu rad mozga. Orašasti plodovi obezbeđuju velik ekoličine aminokiselina i antioksidanata, koje poboljšavaju pamćenje i moždanu aktivnost. Zahvaljujući folnoj kiselini i vitaminima A i E, nervni sistem znatno bolje funkcioniše i tako se smanjuje rizik od demencije i Alchajmerove bolesti.

Orašasti plodovi pomažu u kontrolisanju težine. Visok sadržaj vlakana i proteina u ovim plodovima pomaže u sagorevanju masti u telu, što ujedno pomaže u smanjenju težine, iako su orašasti plodovi veoma kalorični. Osobe, koje imaju prekomernu težinu i koje konzumiraju bademe, orahe i druge orašaste plodove, znatno lakše će smanjiti težinu. Takođe, orašaste plodove ćete slobodno moći da konzumirate i tokom radnog vremena, dok ste u pokretu, a takođe i da ih dodate vašim omiljenim receptima.

Vrste orašastih plodova

Nezamenljiv izvor proteina. Dosta ljudi je sve više informisano o koristima koje donosi eliminacija životinjskih namirnica, a povećanje biljnih namirnica. Tu se nameće pitanje da li se unosi potrebna dnevna doza proteina. Orašasti plodovi sadrže aminokiseline i bez sumnje su odličan izvor belančevina.

Poboljšavaju rad sistema za varenje. Glavna prednost orašastih plodova jeste ta što potpomažu bolje varenje, a to je sve zahvaljujući visokom sadržaju dijetetskih vlakana. Oni poboljšavaju apsorpciju hranljvih materija u crevima i olakšavaju eliminaciju štetnih materija. Konzumacija orašastih plodova poboljšava varenje i obezbeđuje debelom crevu korisne bakterije, koje regulišu pH vrednost u organizmu. Zahvaljujući tome, osim što ćete imati zdrava creva i peristaltiku, imaćete i normalnu težinu.

Orašasti plodovi smanjuju rizik od pojave raka. Veliki broj ispitivanja je dokazao sve koristi orašastih plodova u borbi protiv raka. Na primer, orasi - ishrana bogata orasima ili orahovim uljem može usporiti razvoj raka prostate, a u isto vreme i rak debelog creva. Dokazano je da orasi smanjuju rizik i od raka dojke. Sve to je zato što orasi sadrže omega-3 masne kiseline i vitamin E, koji imaju antioksidantno dejstvo.

Imaju antiupalno dejstvo. Omega-3 masne kiseline u orašastim plodovima se dovode u vezu sa kontrolom i smanjenjem upalnih procesa u organizmu. Veliki broj lekara i specijalista tvrde da većina oboljenja nastaje usled nekontrolisanja upalnih procesa u organizmu. Konzumacija ovih namirnica je od ključne važnosti kako bi se sprečile česte i hronične bolesti.

Konzumiranje indijskog oraha

Za zdraviji san. Orašasti plododvi su bogati glavnim mineralima, selenom i kalijumom, koji pomažu da imamo zdraviji i bolji san. Šanse za pojavu problema sa snom se smanjuju za 20%, količina selena se povećava, kao i unos minerala, a to sve pomaže u borbi sa hroničnim umorom.

Orašasti plodovi smanjuju rizik od dijabetesa. Sa jdne strane, to je tako, kao što smo već i pomenuli, jer je mnogo bolje da pojedete šaku orašastih plodova nego keks sa šećerom, a to ujedno smanuje rizik od pojave dijabetesa tipa 2. Istraživanja su potvrdila da osobe koje konzumiraju orašaste plodove češće, najmanje 2 puta sedmično, imaju 24% manje šansi da dobiju ovu bolest.

Povećavaju libido. Ako ste u formi i energičniji, naravno da ćete pre biti "u raspoloženju", ali orašasti plodovi pomažu u održavanju želje za seksom. Bademi se često pominju kao afrodizijak, jer su bogati esencijalnim masnim kiselinama, koje pomažu u održavanju ravnoteže polnih hormona.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji