Specifičnosti kod pečenja kolača

1 od 6 Fotografije

/undefined Glavni uslov za ukusan kolač jeste testo da bude kvalitetno i vazdušasto, a za to je potrebno da bšarno bude prosejano, da se uklone svi dodaci iz njega i da se obogati kiseonikom.

Za pravljenje kolača svi sastojci treba da budu prethodno na sobnoj temperaturi, dok namirnice direktno iz frižidera usporavaju dizanje testa.

Za proizvode sa kvascem tečnost uvek treba da je zagrejana do 30-35 stepeni, budući da gljivice u kvascu na nižoj ili višoj temperaturi gube svoju aktivnost. Kada mesite testo, ruke treba da budu suve.

Kada pravite testo sa maslacem, maslac ne treba da bude otopljen, budući da otopljeni maslac negativno utiče na strukturu testa.

Šećer i jaja treba da budu dobro umućeni, dok se ne dobije pena.

Ako želite da kolač bude nežnije teksture i vazdušast, dodajte žumanca u testo.

Kolači, koji se naprave sa mlekom, ukusniji su i aromatičniji, a korica im se sija.

Soda i vanilin šećer ne trebda da se dodaju više od potrebnog.

Ako dodate više sode u testo, kolač će imati tamiju boju i neprijatan miris.

Ako dodate manje šećera od naznačenog, kolač će brzo da porumeni, pa čak i da zagori. Fermentacija testa se usporava, a kolač neće ispasti najbolje.

Maslac treba da je mek i gustine kao kisela pavlaka i da se doda na kraju mešenja testa, jer se tako poboljšava fermentacija testa.

Ako želite da kolač bude duže vreme mek, dodajte ulje. Što više ulja ima u testu i manje tečnosti, to će se kolač više mrviti.

Pre nego što testu dodate sušeno voće, treba da ga uvaljate u brašno.

Ako treba da dodate so kolaču, onda se ona uvek dodaje prvo brašnu.

Da donji deo kolača bude suv, posipajte dno pleha skrobom ili brašnom, pa tek onda isipajte smesu.

Tokom prvih 20 minuta pečenja vrata rerne ne treba da se otvaraju, jer onda testo može da splasne.

Kolači sa nadevom se peku na umerenoj temperaturi, tako da se nadev ne osuši. Visok kolač takođe treba na umerenoj temperaturi da se peče, da bi se ispekao ravnomerno.

Da proverite da li je kolač gotov, pritisnite ga prstom i ako se rupa ponovo nadigne, onda je kolač gotov.

Ispečen kolač treba ostaviti da se ohladi u istoj prostoriji gde se i pekao.

Da kolač lakše izvadite iz pleha, stavite pleh na mokru krpu.

Pre nego što posipate kolač sa šećerom u prahu, premažite ga maslacem, to mu daje prijatnu aromu.

Kolači, koji su namenjeni za duže čuvanje, čuvaju se u zatvorenoj posudi.

Komentari

Pošalji
3
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Povezani recepti