Najpopularnije iz grčke kuhinje

1 od 10 Fotografije

/undefined Grčka kuhinja je mešavina mediteranske i balkanske kuhinje. Upravo u Grčkoj se pojavila prva kulinarska knjiga još pre 330 godina pre nove ere.

Grci vole da koriste dosta Feta sira, masline, tikvice, patlidžan, ribu i različita mesa u svojim jelima.

Začini kao što su origano, lovorov list, menta, bosiljak, majčina dušica, mirođija, beli i crni luk daju neverovatnu aromu jelima. Oni veoma vešto mešaju ukuse i čine čuda u kuhinji.

Korišćenje govedine u grčkoj kuhinji nije toliko zastupljeno, ali se zato koriste razne vrste riba. Nesumnjivo, neverovatan ukus grčka jela imaju zbog maslinovog ulja. Ono je nerazdvojivi sastojak svakog jela, bilo ono glavno, salata ili desert. Najpopularnija su:

Horiatiki - ili tzv. Grčka salata sa paradajzom, krastavcima, Feta sirom, maslinama, lukom, maslinovim uljem i sokom od limuna.

Мousakás - Grčka musaka, koja se pravi od tikvica, patlidžana, krompira, paradajza, telećeg mlevenog mesa, luka, maslinovog ulja i začina.

Тzatzíki - popularan grčki sos, sličan bugarskoj mlečnoj salati, koji se pravi od ovčjeg ili kozjeg kiselog mleka, krastavca, belog luka, maslinovog ulja, soli i malo soka od limuna.

Tiganita - prženo povrće, a najčešće tikvice, paprike, patlidžan ili pečurke.

Kolokythoanthoi - tikvice punjene pirinčem ili sirom i biljkama.

Spanakopita - pita od spanaća, Feta sira, jaja, maslinovog ulja, mladog luka i začina.

Yiouvarlakia - komadi mesa sa sosom od jaja i limuna, koji se obično služe sa sveže kuvanim belim pirinčem.

Keftedes - komadi mesa, prženi sa mentom, origanom i malo soli.

Païdakia - jagnjetina na grilu sa sokom od limuna, origanom, solju i biberom.

Мilopita me pandespani - ukusna grčka pita od jabuka, sa cimetom i šećerom u prahu.

Koulourakia - kolači sa maslacem ili maslinovim uljem.

Karidopita - mekan kolač sa orasima.

Grčka kuhinja je bogata raznim ukusima. Uživajte kad god imate prilike ili kad god putujete u ovu divnu zemlju.

Komentari

Pošalji
4
Ukupno glasalo: 1
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni: