Ksilitol

Tanja RadmanovacTanja Radmanovac
Džedaj
1k21k
Ksilitol

Ksilitol je beli kristalni prah, koji nema miris, ali zato ima veoma sladak ukus koji se čak poredi i sa samim šećerom. Iz tog razloga se ksilitol koristi kao zaslađivač, koji je ujedno sve popularnija zamena šećeru.

Ksilitol ostavlja osećaj hladnoće na jeziku. Dovoljno je otporan na kiseline i toplotu, a odlično se rastvara u vodi. U prirodi se ksilitol može sresti u voću i povrću, klipovima kukuruza, ljuskama suncokreta, drvetu breze.

Iako je ksilitol približne kalorijske vrednosti kao i šećer, a takođe i njegov sladak ukus je dosta slićan saharozi, biološka vrednost ksilitola kao zaslađivača je veoma niska.

Zbog toga je ksilitol jedan od najrasprostranjenijih zamena za šećer. Koriste ga dijabetičari i osobe koje su sklone gojaznosti, jer ovaj zaslađivač ne utiče na nivo glukoze u krvi.

Na svetskom nivou, 40 zemalja je odobrilo konzumaciju i upotrebu ksilitola. Osobe koje imaju dijabetes ili one koje hoće da smanje konzumaciju šećera, mogu da koriste ksilitol, ali nakon konsultacije sa lekarom.

Zaslađivači u žvakama

Upotreba ksilitola

U prehrambenoj industriji je ksilitol poznat kao E967. On se koristi u proizvodnji niskokaloričnih namirnica i onih koje ne sadrže šećer. Ksiliton daje sladak ukus raznim desertima sa mlečnom osnovom, desertima čija su osnova voće i povrće, žitarice i jaja.

Ksilitol se koristi za pravljenje mezea, želea, marmelada, sladoleda, bombona, čokolada, karamela. Ovaj zaslađivač se koristi i u proizvodnji namirnica koje uključuju sušeno voće, onih koje su na bazi skroba, poslastičarskih proizvoda, kao i proizvoda od testa. Ksilitol se nalazi i u žvakama, sosevima, proizvodima od mesa, senfu, kobasicama i majonezu.

Pored toga što se ksilitol koristi kao zaslađivač, on se takođe koristi i kao stabilizator, emulgator i sredstvo koje daje vlažnost namirnicama.

Ksilitol se koristi u medicini, za pravljenje rastvora za injekcije. U farmaciji se koristi za proizvodnju vitaminskih kompleksa, sirupa, slatkih tableta za žvakanje, kao i sirupa koji se mogu koristiti i od strane dijabetičara.

Dnevna doza ksilitola

Prema naučnim ispitivanjima, konzumacija 50 g ksilitola dnevno je bezbedna. Međutim, prekoračenje preporučene doze može prouzrokovati toksičnost tela. Dozvoljena dnevna doza za decu je 20 g.

Šećer

Koristi od ksilitola

Zubari preporučuju ksilitol kao zamenu za šećer, jer ne izaziva pojavu karijesa i oboljenja desni. On je pogodan za dijabetičare, kao i osobe koje žele da smršaju.

Štetnost ksilitola

Ksilitol ima ulogu laksativa, pa zbog toga može prouzrokovati proširenje stomaka, grčeve i bolove u stomaku, mučnine i povraćanje. Kako naučnici tvrde, konzumacija velikih količina ksilitola tokom dužeg vremenskog perioda može uzrokovati pojavu tumora.

Roditelji bi trebalo da obrate posebnu pažnju kda je u pitanju ksilitol u žvakama, čokoladama i kolačima, koje deca svakodnevno konzumiraju.

Prekomerne količine ksilitola mogu izazvati nagli porast šećera u krvi. Iako je ova materija alternativa šećeru, koja se preporučuje dijabetičarima, velike količine mogu prouzrokovati hiperglikemiju.

Konzumacija ksilitola može dovesti i do gojaznosti. Osobe, koje su na dijeti i koje konzumiraju ksilitol, trebalo bi da prate unos ove materije, jer se kalorije ksilitola brže skupljaju, a prekomerna konzumacija može biti toksična.

Nije isključena i mogućnost da ksilitol izazove alergijske reakcije. Alergije ovog tipa nisu ćeste, ali pojedine osobe se mogu žaliti na svrab, osip, upale usta i grla. Ksilitol je otrovan za domaće ljubimce.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Popularni članci danas