Facebook
Omiljeno
Pinterest
Hranljiva vrednost bundeveBundeva je toliko cenjena uglavnom zbog svoje bogate hranljive vrednosti, koja veoma podseća na krompir. Ima vredne dijetetske i ukusne kvalitete....
Hranljiva vrednost pečurakaHranljiva vrednost pečuraka može se uporediti sa najkorisnijim povrćem. Uprkos velikom sadržaju vode, pečurke sadrže mnogo korisnih supstanci.
Jedna od supstanci u sastavu pečuraka su proteini....
Hranljiva vrednost sočivaHranljiva vrednost, sadržaj kalorija i hemijski sastav
Niko drugi iz porodice mahunarski ne može da se pohvali sa toliko visokim sadržajem proteina kao sočivo....
Hranljiva čorba od krompira sa siromKrompir se oljušti, opere i iseče na kocke.
Luk se očisti, opere i zajedno sa šargarepom i paprikom iseče na sitno.
U šerpu sa vodom se stavljaju luk, šargarepa, paprika i krompir i sipa se ulje....
Slata od kuvanog krompiraOperite krompir, nemojte ih ljuštiti. Stavite ga da se kuva u posoljenoj vodi i nakon toga ih ohladite.
Isecite krompir na kockice, kad se ohlade i dodajte u njih iseckan crni luk i peršun....
Musaka od kuvanog krompiraKrompir oljuštiti i kuvati ga u blago posoljenoj vodi. Ne dozvoliti da se krompir prekuva, već ga izvaditi iz vode kad je skoro gotov. Ostaviti u posebnoj posudi da se prohladi....
Smokva - hranljiva vrednost i korisna svojstvaSmokve su veoma sočno i slatko voće. Sočne su zbg visokog sadržaja vode, koji može da varira između 60 i 80%, kada je voće sveže. Za smokve možemo slobodno reći da se tope u ustima. Veoma su slatke zbog visokog sadržaja šećera...
Hranljiva vrednost i koristi od semena sirkaSeme sirka nije mnogo poznato kod nas, ali postaje sve popularnije zbog korisnih svojstava, kao i moći da pročisti organizam. Ovo seme dolazi iz porodice Sorgo - rod zeljastih žitarica, koji broji preko 70 vrsta. One vrste...
Šta da radite sa vodom od kuvanog krompira?Tako na primer, voda od kuvanog krompira se od davnina koristi za lečenje nekih bolesti.
U krompiru se nalazi skrob, vitamin A, B, C, PP, mikroelementi i makroelementi, kalijum, gvožđe, kalcijum, fosfor i drugi....
Pire od slatkog krompira i krompiraKrompir i slatki krompir oljuštite, isecite na krupnije komade i skuvajte u slanoj vodi.
Još vruće narendajte ih na krupno ili izgnječite presom.
Posolite po ukusu, dodajte malo maslaca i pavlaku za kuvanje....
Tulumbe od kuvanog testaStavite vodu sa maslacem da proključa na vatri i dodajte kiselinu (limontus ili sok od limuna) i so. Sipajte brašno i mešajte energično drvenom varjačom, dok ne dobijete testo koje se odvaja od zidova šerpe.
Ostavite da...
Krompir a la kremKrompir se skuva, oljušti i iseče na šajbne.
Ređa se u posudu za pečenje (red krompira, red topljenog sira, red krompira, red plavog sira).
Dodaju se začini i nastavlja se sa redom krompira i sira u salamuri....
Krompir sa maslacemOstavite da se krompir dinsta, ne zaboravljajući da ga mešate s vremena na vreme dok se dinsta.
U međuvremenu isecite sav zeleniš i kad voda ispari dodajte ga u krompir.
Posolite po ukusu i promešajte....
Krompir na okoOvi punjeni krompiri se obično serviraju sa zelenom salatom....
Krompir sa sirevimaU mali nauljen pleh ređati red krompira i prekriti sirevima.
Proceduru ponavljati dok ne utrošite sastojke. Na kraju preliti sosom od paradajza ili paradajz pireom, umućenim sa malo vode....
Krompir u slaniniIzmeđu polovina krompira stavite po parče kačkavalja. Svaki krompir umotajte u slaninu - jedan ili dva režnja, zavisno od veličine.
Umotane krompire poređajte u uljem premazanu posudu za pečenje....
Krompir sa ajvaromKrompir oljuštiti, dobro oprati i iseći na sitnije delove. Naliti vodom, dodati suvi začin i kuvati dok krompir ne omekša (dok ne bude dobro kuvan)....
Krompir sa šunkomSledi novi red krompira, šunke i tako dok se ne istroše sastojci, s tim što odozgo treba da se završi krompirom.
Umutite jaja i mleko s biberom i prelijte jelo. Zapecite u umerenoj rerni oko 15-20 minuta....
Krompir sa prezlamaOljuštiti krompir i oprati ga. Zatim ga iseći na kriške (malo deblje nego za pomfrit).
Krompir staviti u dublju posudu, umešati ulje, slatku začinsku papriku. Dodati suvi biljni začin i izmešati....