Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Rapani (Morski puževi) u tiganjuOprani rapani se stave u vrelu vodu i kuvaju se oko 4 minuta.
Ljuska se očisti, izvadi se utroba i kapica od roga. Meso isecite na kriške, a u šerpi zagrejte maslac i ulje....
09. okt.
Puževi sa pastom patafriIzvade se na kuhinjski ubrus, da se ocede od masnoće.
Puževi sa pastom patafri su sjajan garnirung uz jedno hladno pivo....
29. avgust
Puževi na mornarski načinDodajemo puževe i dodajemo so po ukusu. Prelivamo vinom i šoljom vode i ostavljamo da provru. Kada se to desi, dodajemo luk, pečurke i biber....
15. jun
Puževi na burgundski načinPrazne ljušture od puževa temeljno operite i za svaki slučaj prokuvajte ih u kipućoj vodi. Ocedite ih i u svaku stavite po jedan komad prethodno opranih i očišćenih puževa....
10. jun
Puževi na seoski načinPuževi treba da odstoje bar 24 sata na hlebu i vodi. Ako je maj mesec pazite - možda su jeli pelin. Kad pelin poraste više nema opasnosti.
Stavite puževe i masnoću u litar posoljene vode da provru....
07. jun
Puževi sa mladim lukomKada voda ponovo provri, smanjite vatru i ostavite puževe oko sat i po da se kuvaju na slaboj vatri.
Ocedite puževe i ohladite ih.
Kada su puževi ohlađeni izvadite meso iz oklopa....
06. jul
Pohovani puževi na ražnjuPuževe prvo uvaljajte u brašno, nakon toga nanižite na drvenu čačkalicu ili ražnjić. Uključite ringlu i stavite tiganj sa uljem da se ugreje....
10. sep.
Preliveni puževi sa kvascemSačekajte nekoliko sati da se dobro natope i servirajte prelivene puževe....
28. maj
Čorba od puževa i spanaćaOstavite puževe da se očiste na jednu noć, poklipite ih u odgovarajućoj posudi.
Operite ih sa mnogo vode.
Izdinstajte sitno iseckan luk, dok ne omekša. Dodajte spanać....
26. maj
Čorba od puževa i kopriveSvakog dana ih treba prelivati hladnom vodom (uz pomoć kante), a vodu treba ocediti, da se puževi ne bi udavili u njoj.
Kada prođe vreme i puževi su čisti, veoma dobro ih operite pod tekućom vodom....
20. jun
Pohovani puževi sa belim lukomPuževi se operu i skuvaju u posoljenoj vodi. Kuvaju se oko sat vremena. Nakon toga se lepo ocede i ostave sa strane, da pripremimo smesu sa pohovanje.
Smesa za pohovanje je sledeća....
05. jul
Slatki puževi sa suvim grožđemKvasac se rastopi u jednom delu mleka (malo ugrejanog). Brašno se proseva i zajedno sa jajetom, šećerom, prstohvatom soli, maslacem i preostalim mlekom zamesi srednje mekano testo....
21. feb.
Čorba od puževa i zeljaOperite puževe i skuvajte ih u posoljenoj vodi. Gotove puževe operite ponovo.
Izdinstajte isečene na stitno luk, zelje i kiseljak u ulju. Nalijte oko 1, 5-2 litra tople vode....
27. dec.
Puževi s tikvicama i pirinčem u rerniDodaju se puževi isceđeni od limunovog soka, dinstaju se uz blago mešanje nekoliko minuta (7-8 minuta, blago smanjimo ringlu, da ne zagore) i dodaje se pirinač. Meša se dok ne postane prozračan....
01. jun
Puževi sa belim lukom i maslacemZačinite solju, izgnječenim belim lukom, lovorovim listom i majčinom dušicom i dodajte očišćene puževe. Pustite da se kuva 15 minuta na laganoj vatri.
U posebnoj posudi kuvajte prazne kućice puževa 10 minuta....
26. feb.
Puževi od lisnatog testa i lešnikaPotapaju se puževi jedan po jedan u sirup i ostavljaju se da se dobro upiju. Vade se u tanjir i ohlađeni se serviraju....
18. nov.
Puževi sa majčinom dušicom na mediteranski načinPuževe dobro operite i skuvajte u slanoj vodi. Procedite ih i izvadite iz kućica. Bujon procedite i stavite na vatru da proključa. Dodajte puževe i kuvajte ih još 15 minuta....
26. jun
Salata od morskih puževa s lukomOčišćeni, oprani i skuvani morski puževi se iseku na sitno. Operemo i isečemo na polumesece luk. Posolimo ih i rukama protrljamo luk....
11. sep.
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Kada se pije čaj od mirođije?Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
22. dec.
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
09. april
Pohovani puževiUgrejte masnoću za prženje, svakog puža vadite iz smese za pohovanje i spuštajte ga da se isprži do zlatne boje.
Poslužite pohovane puževe uz prilog od sveže salate....
20. jun
Kuvani puževiDobro oprati puževe u posoljenoj vodi, i onda se stavljaju u hladnu vodu i kuvaju na tihoj vatri.
Kad počne da peni, dodajte začine i kuvajte dok ne budu gotovi.
Servirajte sa ljušturama i bujonom....
11. jun