Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zbog čega se stavlja aspirin u turšiju?Većina ljudi sa ovih prostora su tradicionalisti u pogledu jela koja konzumiraju. Svi se sećaju ukusa bakine turšije koju su jeli kao deca. Tradicija je u generacijama koje prenose ove recepte i u budućnosti će teško...
08. januar
Zbog čega testo raste, kada mu se stavi kvasac?Kada u testo stavite kvasac unutar njega se stvara mnogo mehurića sa ugljen dioksidom. Ovi mehurići čine da testo naraste.
Odakle se pojavljuje ugljen dioksid?
Kvasac ga proizvodi od testa....
10. nov.
Zbog čega se testo kida?I pogledajte kako se pravi savršeno testo za picu, testo za baget, testo za krofne....
12. feb.
Zbog čega se kvasac ne aktivira?Ovaj je proces preporučljiv kada je u pitanju sirovi kvasac, jer će upravo on pokazati da li su mikroorganizni u kvascu živi i da li će testo moći da naraste....
02. januar
Zbog čega je luk koristan?Svako povrće je važno za naše zdravlje, ali neka od njih imaju zaista jedinstvena svojstva. Takav je luk, član porodice Allium, roda cvetnih biljaka koji takođe uključuje beli luk, šalot (ljutiku), praziluk i divlji...
06. okt.
Zbog čega je kelj koristan?Kelj je dugo bio deo kulinarske tradicije nekih zemalja. Na primer, u holandskoj kuhinji kelj se koristi za pripremu priloga, supa i salata. Proizvod je svež dodatak svakom receptu. Stampot sa keljom je klasično holandsko...
08. sep.
Zbog čega pileća supa leči?Svi smo čuli od naših baka da pileća supa pomaže u lečenju prehlade i gripa. To je zaista tako, jer ovo jelo izuzetno snažno i pozitivno deluje na naše telo, pojačava našu odbranu ipodiže nam ebergiju.
Zašto pileća...
12. januar
Zbog čega je prženje štetno?Stanje je još gore kada se namirnice prže sa testom oko njih, jer je ova namirnica u stanju da primi čak i više maslaca ili masnoće za kuvanje....
14. jul
Zbog čega testo postaje tvrdo?Kada odlučite da pravite testo sa kvascem, treba da znate da ono mora dobro da naraste i proizvodi koje stavljate u njega moraju biti topli, a kvasac mora da je prethodno aktiviran....
21. dec.
Zbog čega testo ne naraste?Veoma je važno da pogledate rok trajanja kvasca i kada je on proizveden. Od kvasca najviše zavisi podizanje vašeg testa.
Drugi važan detalj i sastojak, bez kojeg testo ne može da naraste, jeste šećer....
06. maj
Zbog čega treba praviti mlevenu jagnjetinu?Mleveno meso je jedan od glavnih sastojaka naše nacionalne kuhinje. Postoji na desetine jela koja se pripremaju sa ovim mesnim proizvodom. Mleveno meso koristimo za supe, glavna jela, roštiljanje, kao i za pravljenje sirovo-dimljenih...
30. april
Zbog čega su korisne pečene jabuke?Svako od nas zna o visokoj hranljivoj vrednosti i mnogim prednostima svežih jabuka, ali malo ljudi zna da jabuke, kada su pečene, nisu ništa manje korisne.
Ovaj metod kulinarske obrade omogućava vam da u voću sačuvate...
23. nov.
Zbog čega nam je potreban magnezijum?Magnezijum je mineral, koji se najčešće nalazi u prirodi u obliku različitih hemijskih jedinjenja sa kalcijumom. Nalazi se u morskoj vodi, mineralnim izvorima i u zelenom pigmentu biljaka. Poznato je da je magnezijum...
29. nov.
Zbog čega je tarator toliko koristan?Hladna letnja supa, nazvana tarator, naše je omiljeno iskušenje za hlađenje tokom vrelih letnjih dana. Ne samo da ga je vrlo lako napraviti, već je i tako osvežavajuć i koristan predlog.
Kao što verovatno znate, tarator...
13. avgust
Zbog čega treba da jedeno speltu?U poslednje vreme zdrava ishrana postaje sve popularnija i to nije ništa neobično. Svi žele da budu zdravi, a pravilna ishrana je ključ toga. Zbog toga su proizvodi poput spelte sve popularniji kod ljudi koji brinu o svom...
14. jul
Zbog čega se stavlja šećer u turšiju?Pogledajte i koliko soli se stavlja u turšiju i zašto i koliko se aspirina stavlja u turšiju....
30. sep.
Crvene paprike - zbog čega su tako korisne?Jedva da je Kristofer Kolumbo slutio kakve će sukobe među ljudima vekovima kasnije izazvati plodovi biljke čije je seme lično doneo posle svog prvog putovanja u Indiju, zapravo u Ameriku, kao poklon španskoj kraljici Izabeli...
29. maj
Zbog čega treba da pijemo magnezijum + B6?Ekstremno dinamičan i ubrzan svakodnevni život dovodi do stalnog umora i stresa. Svakodnevni nedostatak energije, depresija i kontrakcija mišića su manifestacije ovih stanja, ali je češće uzrok nedostatak magnezijuma...
09. maj
Evo zbog čega ljute paprike produžavaju životDa li volite ljute paprike? Ako je odgovor da, onda imate sve šanse da postanete stogodišnjak, jer ljute papričice produžavaju život. Ovu tvrdnju iznose američki naučnici, prema kojima među dugovečnim osobama dominiraju ljubitelji...
24. nov.
Zbog čega su semenke bundeve zaista korisne?Semenke bundeve su bogate proteinima i korisnim mastima - tako je zapisano u mnogim tekstovima i uputstvima. Ali mora se reći da reč bogato uopšte ne prikazuje stvarnu sliku. Ove semenke su mnogo korisnije nego što očekujete...
27. okt.
Zbog čega treba redovno da jedemo tikvice?Tikvice se nalaze u grupi najšire korišćenih namirnica biljnog porekla u mnogim kuhinjama. One dodaju svež i prijatan ukus mnogim omiljenim jelima i salatama. Najviše se konzumiraju tokom proleća i leta, ali mogu da se...
10. avgust
Zbog čega se stavlja ren u kiseli kupus?Jedni stavljaju kukuruz, drugi luk, treći cveklu, a četvrti ren.
U ovom savetu ćemo odgovoriti na pitanje zašto se baš ren stavlja u bure kiselog kupusa....
21. januar
1
Kako se pravi masno testoMasno testo može da bude spremljeno sa mašću ili sa maslacem. Takođe, možete da napravite testo sa kombinacijom masti i maslaca. Tako je najukusnije....
01. januar
Kako se mesi glatko testo?Kod mešenja testa se stvara gluten, koji pomaže ravnomernom raspoređivanju gasova, koji se odvajaju od kvasca....
07. nov.