Testo se mrvi i kida uglavnom kada je previše suvo. Ako nema dovoljno vlage za održavanje glatke i elastične teksture testa, ono će se jednostavno raspasti.
Pa, u suštini i nije baš tako jednostavno, jer postoji mnogo razloga zašto je testo suvo. Razumevanje uzroka raspadanja testa će vam pomoći da to popravite i izbegnete da ponovo pravite iste greške.
1. Previše brašna
Ako dodate malo više brašna nego što je potrebno, testo će postati mrvičasto. Obavezno tačno izmerite brašno kako biste sprečili da se testo osuši;
2. Previše soli
So upija vodu, pa kada se koristi za pripremu testa, ako preterate, ona će upiti deo vode u testu i to će ga učiniti krtim i kidaće se. Ne zaboravite da tačno izmerite so.
3. Nema dovoljno vode
Opet, merenje je ključ za dobijanje savršenog testa. Ako uštedite na vodi, vaše testo će sigurno biti suvo i mrviće se. Naravno, previše vode će ga učiniti lepljivim. Precizno izmerite sve sastojke - to je ključ uspeha.
4. Staro testo
Ako je vaše testo stajalo neko vreme, može vam se desiti da ga izvadite iz frižidera i da ustanovite da je prilično suvo i da se mrvi.
5. Nije dobro umešeno
Testo treba dobro umesiti da gluten u brašnu učini da ono bude glatko, elastično i meko.
6. Vreme
Ako testo pravite suvog, hladnog zimskog dana, rezultat će biti mnogo drugačiji nego ako ga mesite tokom vrelog, vlažnog letnjeg dana. Nivo vlage u vazduhu može promeniti teksturu vašeg testa. Možete svaki put da merite svoje sastojke na potpuno isti način, ali na dan sa suvim vazduhom vaše testo može mnogo lakše da se raspadne.
I pogledajte kako se pravi savršeno testo za picu, testo za baget, testo za krofne.
Komentari