Bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega se testo kida?

Zbog čega se testo kida?

Kristina K.Kristina K.
Početnik
535
Zbog čega se testo kida?

Testo se mrvi i kida uglavnom kada je previše suvo. Ako nema dovoljno vlage za održavanje glatke i elastične teksture testa, ono će se jednostavno raspasti.

Pa, u suštini i nije baš tako jednostavno, jer postoji mnogo razloga zašto je testo suvo. Razumevanje uzroka raspadanja testa će vam pomoći da to popravite i izbegnete da ponovo pravite iste greške.

1. Previše brašna

Ako dodate malo više brašna nego što je potrebno, testo će postati mrvičasto. Obavezno tačno izmerite brašno kako biste sprečili da se testo osuši;

2. Previše soli

So upija vodu, pa kada se koristi za pripremu testa, ako preterate, ona će upiti deo vode u testu i to će ga učiniti krtim i kidaće se. Ne zaboravite da tačno izmerite so.

3. Nema dovoljno vode

Opet, merenje je ključ za dobijanje savršenog testa. Ako uštedite na vodi, vaše testo će sigurno biti suvo i mrviće se. Naravno, previše vode će ga učiniti lepljivim. Precizno izmerite sve sastojke - to je ključ uspeha.

4. Staro testo

Ako je vaše testo stajalo neko vreme, može vam se desiti da ga izvadite iz frižidera i da ustanovite da je prilično suvo i da se mrvi.

5. Nije dobro umešeno

Testo treba dobro umesiti da gluten u brašnu učini da ono bude glatko, elastično i meko.

6. Vreme

Ako testo pravite suvog, hladnog zimskog dana, rezultat će biti mnogo drugačiji nego ako ga mesite tokom vrelog, vlažnog letnjeg dana. Nivo vlage u vazduhu može promeniti teksturu vašeg testa. Možete svaki put da merite svoje sastojke na potpuno isti način, ali na dan sa suvim vazduhom vaše testo može mnogo lakše da se raspadne.

I pogledajte kako se pravi savršeno testo za picu, testo za baget, testo za krofne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni