Bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega se kvasac ne aktivira?

Zbog čega se kvasac ne aktivira?

MarianeMariane
Džedaj
15633
Zbog čega se kvasac ne aktivira?

Jedan od najvažnijih koraka kod mešenja testa je aktiviranje kvasca. Suprotno uvreženom mišljenu, da je samo sveži kvasac živ, a da suvi nije, u stvarnosti nema takve stvari koja se označava kao neživi kvasac.

Mnogi znaju da kvasac u stvari čine mikroorganizmi iz roda kvasnik gljivica, koji pod uticajem toplote izlaze iz sna i počinju da jedu ugljene hidrate u brašnu i šećeru. U ovom procesu oslobađaju ugljen-dioksid (CO2) i alkohol.

Pri niskim temperaturama, ovi mikroorganizmi spavaju, a kada se stave u toplu sredinu, koja je uz to i hrana za njih onda se bude. Suvi kvasac ima značajno duži rok trajanja, čuva se lakše i obično se ne meša prethodno u vodi i ne dodaje se šećer da se aktivira.

Ovaj je proces preporučljiv kada je u pitanju sirovi kvasac, jer će upravo on pokazati da li su mikroorganizni u kvascu živi i da li će testo moći da naraste. Kada promešate kvasac sa toplom vodom (ne vrućom) i šećerom, treba da uočite aktiviranje kvasca.

Ali kada se kvasac ne aktivira, ima nekoliko razloga za to. Na prvom mestu, možete sumnjati da kvasac nije skladišten pravilno i da su mikroorganizmi uginuli. U tom slučaju, nema smisla koristiti ovaj kvasac i najbolje je da ga bacite.

Drugi razlog da se kvasac ne aktivira može da leži u činjenici da ste stavili ili premalo ili previše šećera ili da ste dodali so. So je najveći neprijatelj kvasca. Ako se kvasac ne aktivira, možda je kriva i temperatura vode u kojoj ste kvasac rastvorili (previše hladna ili pretopla), kao i temperatura prostorije u kojoj se nalazi posuda sa kvascem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni