Bonapeti.rs»Saveti»Zbog čega testo raste, kada mu se stavi kvasac?

Zbog čega testo raste, kada mu se stavi kvasac?

Stanislava ValkovaStanislava Valkova
Inovator
224043
Zbog čega testo raste, kada mu se stavi kvasac?

Ako u sebi ima kvasca, testo raste iz istog razloga zbog kojeg se gumeni balon naduvava, kada se u njega ubacuje vazduh.

Testo sa kvascem, za razliku od balona nema gumu, već elastični gluten, a umesto vazduha ima ugljen dioksid.

Kada kod kuće pripremate domaće testo za hleb uzmite jedan komad testa i stavite ga u čašu, a čašu prekrijte krpom. Nakon nekoliko sati ili tek sutradan sklonite pažljivo krpu sa čaše i u nju spistite upaljenu šibicu. Šibica će se ugasiti odmah.

Zbog čega se to dešava?

To se dešava jer se u čaši nakupio ugljen dioksid.

Kada u testo stavite kvasac unutar njega se stvara mnogo mehurića sa ugljen dioksidom. Ovi mehurići čine da testo naraste.

Odakle se pojavljuje ugljen dioksid?

Kvasac ga proizvodi od testa. Svaka gljivica iz kvasca je mala hemijska fabrika, koja proizvodi ugljen dioksid. Kvasne gljivice su iz grupe jednoćelijskih gljiva i ima ih više od 1500 vrsta. Neke vrste kvasca se koriste u pekarskoj industriji ili za pravljenje domaćeg hleba.

Kod pripreme testa zbog upotrebe kvasca se dešava proces fermentacije alkohola, a kao rezultat toga se javljaju nus proizvodi - ugljen dioksid, a zbog njega testo raste i nakon pečenja dobija svoj karakteristični izgled i rupičastu strukturu.

Zbog toga je hleb mekan, a alkohol isparava tokom procesa pečenja.

Brašno, tečnost, šećer i temperatura su dobra podloga za život gljivica kvasca. Kada kvasac "radi" u testu izdvaja se ugljen dioksid i testo povećava svoju zapreminu.

Kvasne gljivice koriste supstance iz brašna. Kod idealne temperature testo raste najbrže.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
Ukupno glasalo: 1
50
40
31
20
10
Oceni:

Komentari

Pošalji