Turšije su simbol kulinarske tradicije na našim prostorima. Svake jeseni jedan broj domaćica zasuče rukave i počne da priprema omiljene turšije svojih ukućana, domaću ljutenicu, ajvar i mnoge druge vrste. Njihova priprema zahteva vreme i strpljenje, ali rezultat je vredan svih napora.
Ipak, mnogi se pitaju zašto se u turšije uvek dodaje određena količina šećera? Ovo se radi iz nekoliko razloga. Pre svega, zato što je šećer prirodni konzervans koji pomaže u očuvanju turšije.
Šećer takođe sprečava da se turšije brzo pokvare, a upravo zbog toga šećera ima i u slatkim i u slanim turšijama. Pored svega, šećer poboljšava nijanse ukusa naše omiljene zimnice, pa to ne možemo zanemariti. Na kraju, ali ne i najmanje važno, šećer je bezopasan konzervans.
Ne zaboravimo da ima svojstvo da reguliše kiselost, koja se dobija zahvaljujući količinama sirćeta i soli. Znate da kada pravite paradajz sos uvek treba da dodate malu kašiku šećera da neutrališete kiselost? Ista je situacija i sa turšijama.
Pogledajte i neke sjajne ideje za domaće turšije: Sunčana turšija sa aspirinom, Domaća carska turšija, Hrskava grčka turšija.
Pogledajte i koliko soli se stavlja u turšiju i zašto i koliko se aspirina stavlja u turšiju.
Komentari