Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
ŠipakŠipak ima prijatan ukus i vekovima se koristi u tradicionalnoj medicini i kulinarstvu.
Šipak (Rosa canina L.) je u sutvari žbun sa pravim ili izvijenim stablima....
23. avgust
Kada se bere piskavica?Piskavica – Ova biljka koja se lako uzgaja ne samo da će biti estetski dodatak vašoj bašti, već je i njena lekovita vrednost i bogat ukus čine vrednom biljkom koju nećete želeti da propustite da posadite.
Listovi...
12. avgust
Kada se bere lešnik?Lešnik je plod drveta lešnika ili leske, kako se negde naziva i veoma je poznat na našim prostorima. Lešnik je omiljena grickalica i mnogi ga vole ispečenog sa malo soli. U Evropi, na prvom mestu po proizvodnji ljuštenog...
12. april
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Kada se i kako se bere zova?Zova cveta od maja do jula, kada su njeni svetovi bele boje i sakupljeni su u široke grupe. Cvet zove ima odlična lekovita svojstva.
Zova deluje okrepljujuće na organizam, stimuliše sistem krvnih sudova, veoma dobro...
13. april
Kada se i kako se bere origano?Origano je široko rasprostranjena začinska biljka u oblasti Mediterana, ali i širom cele Evrope.
Origano ima jaku aromu i može da se koristi u čitavom nizu recepata, kao što su sosevi za pice, pečena piletina i u različitim...
25. mart
Saće - kada se i zašto konzumira?Svi znamo koliko beskrajno mnogo osnažujućih svojstava ima med. Saće u koje je smešten med, ss druge strane, takođe ima neke nezamenljive koristi za koje je dobro znati. Pčele ga proizvode u svojim košnicama, sastavljeno...
22. jul
Kada se pije čaj od mirođije?Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
22. dec.
Kada se i kako se bere žuti kantarion?Žuti kantarion je višegodišnja biljka, rasprostranjena na celom području Balkana. Žuti kantarion je biljka sa mnogo korsinih osobina. Deluje na zgrušavanje krvi, poboljšava i osvežava srčani mišić.
Deluje protiv upala...
11. april
Kada se i kako se bere majčina dušica?Divlja majčina dušica je višegodišnja biljka i ima više od 35 podvrsta. Može se pronaći pored šuma, na livadama i na sunčanim stenovitim mestima. Široko je rasprostranjena i ima je skoro svuda.
Ona predstavlja veoma cenjenu...
02. april
Šta se dešava sa vašim telom kada se prejedete?U periodu prejedanja naravno da moramo obratiti pažnju na štetne posledice koje prekomerno konzumiranje hrane ima po naše telo. Zato, pre nego što posegnete za još jednim zalogajem, informišite se šta se dešava sa vašim...
09. april
Gde raste pečurka smrčak i kada se bere?Smrčak spada u najukusnije i najpopularnije pečurke na našim prostorima. U principu, poreklo ove pečurke je Nemačka, ali je možete pronaći i na našim prostorima.
Pečurka smrčak može se pronaći u šumi, na mestima gde ima...
07. april
Kada, kako i zašto se prinosi kurban (žrtva)?Davanje kurbana (prinošenje žrtve) u našim zemljama je mnogo više od okupljanja naših najmilijih i jedenja ukusne jagnjeće kurban čorbe. Hiljadama godina postojao je običaj da se prinese krvna žrtva da bi se tražilo nešto...
06. dec.
Šta se dešava sa telom kada jedemo ribizle?Ribizla može da bude bela, crvena i crna. Najkorisnija je kada dostigne zrelost u julu. Onda je to skladište vitamina. Posebno je korisna za decu i najbolje se konzumira sveža. Za šta je dobra ribizla?
Pomaže kod prehlade...
09. okt.
Šta se dešava sa kožom kada gubite težinu?Izgubiti višak kilograma je težnja mnogih ljudi. Kada je u pitanju rastanak sa značajnom količinom viška mase, na koži se javljaju vidljive promene. Opušta se jer postaje suvišna nakon što otopi masnoću koju je održavala...
16. nov.
Koje vino kada i uz šta se servira?Belo vino
Obična bela vina idu uz laganiju hranu: predjela, ribu sa sosom, majonezom, kavijarom, kuvanim i pečenim pticama, mozgom, jagnjećim roštiljem, pečurkama, burekom od tikvica, pohovanim karfiolom, pireom od...
24. nov.
Šta se dešava sa telom kada jedete grožđe?Slatko, sočno, neverovatno osvežavajuće i veoma zdravo, ovo sve je vezano za grožđe.
Međutim, ovo voće ima izbiljne kontraindikacije. Grožđe je jedno od najukusnijeg i takođe popularnog voća u svetu. Koristi ovog prirodnog...
18. avgust
Šta se dešava sa vašim telom kada popijete šolju kafe?Kafa je među najomiljenijum napicima širom sveta. Mnogi ljudi ne mogu da počnu dan beš šolje aromatičnog napitka, ali šta se u stvari dešava sa našim telom kada popijemo kafu? U sledećim redovima pogledajte kako kafa...
04. okt.
Marmelada od plavih šljiva i šipakaŠipak operite, prepolovite, uklonite semenke i dlačice i ponovo operite.
Dodajte toliko vode u šipurak da ga pokrije i kuvajte oko 1-2 sata dok ne omekša....
05. okt.
Palačinke o kojima se pričaServiramo čokoladne palačinke o kojima se priča sa isečenim bademima....
27. dec.
Pile Udaj se za meneMeša se i ostavlja se da se krčka 3-4 minuta, da se blago zgusne.
Pile sa pavlakom se vraća u tiganj sa svojim sokovima, zaliva se nekoliko puta vrućim sosom i dodaje se još 25 g maslaca, izmeša se....
08. jun
1
Brauni koji se ne pekuOrahe, kakao u prahu i so stavite u mašinu za mlevenje i meljite dok se ne mrvi. Dodajte urme i kokosovo ulje, blendirajte dok se ne sjedini i postane glatko....
25. januar
Pica se pestom i česteromOdmrznemo testo za picu (ako je zamrznuto), prvo u fizu frižidera a posle na sobnoj temperaturi. Satvljamo ga u posudu za pečenje, pokrivenu papirom za pečenje.
Prvo namažemo testo pastom od paradajza, nakon čega posipamo...
31. maj
Kako se prave perlice šećera?Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove, a drugi je moj i garantujem da ga na ovaj način Italijanke, kada ga trenutno nemaju na raspolaganju, brzo naprave kod kuće....
10. nov.