Bonapeti.rs»Saveti»Kada se bere lešnik?

Kada se bere lešnik?

Vannq88Vannq88
Pomoćnik kuvara
913
Kada se bere lešnik?

Lešnik je plod drveta lešnika ili leske, kako se negde naziva i veoma je poznat na našim prostorima. Lešnik je omiljena grickalica i mnogi ga vole ispečenog sa malo soli. U Evropi, na prvom mestu po proizvodnji ljuštenog lešnika je Italija, a zatim slede Španija, Francuska i Grčka.

Lešnik sazreva krajem avgusta i na početku septembra, u zavisnosti od vrste i to je optimalno vreme za branje lešnika. Kada plod sazri, sam se odvaja od biljke majke i dobija braon boju.

Obično se lešnici beru rukom sa zemlje, ali se mogu i otresati. Kod industrijske proizvodnje, pstije mašine, koje prosto usisaju plodove sa drveta.

Lešnik spada u koštunjavo voće, veoma je bogat kalcijumom, magnezijumom, fosforom, bakrom i monozasićenim masnim kiselinama. U svom sastavu ima antioksidanse, koji nam pomažu da duže vreme ostanemo mladi i zdravi.

Lešnik pojačava imunitet u sezoni virusa i nazeba. Konzumacija lešnika deluje preventivno i štiti od kardiovaskularnih oboljenja, raka, udara, jer pre svega deluje pozitivno na lipide u krvi.

Lešnik je veoma dobar za buduće majke, najviše zbog folne kiseline. U 100 g lešnika ima 113 mg folne kiseline.

Kada je plod lešnika u ljušturi, može se čuvati godinama, a jedini uslov je da bude na suvom i provetrenom mestu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
Ukupno glasalo: 1
51
40
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni