Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Male tajne zamrzavanja i odmrzavanja pilećeg mesaOvi principi odmrzavanja su takođe relevantni za druge vrste mesa, posebno za svinjetinu i junetinu, jer će ih nepravilno odmrzavanje učiniti tvrdim, žilavim i bezukusnim....
11. jul
Zamrzavanje i odmrzavanje testaNakon odmrzavanja testa, izvadite ga iz kese, dobro ga umesite i ostavite ga da se opusti neko vreme....
06. maj
Usoljavanje ribePrilikom usoljavanja ribe cilj je da ona bude ukusna, a da pri tome ne izgubi svoje kvalitete ukusa, da ima očuvanu strukturu, da bude blago masna i elastična.
Usoljavanje ribe je tradicionalan i jednostavan način za njeno...
22. nov.
Konzervisanje ribeAko vam je iz nekog razloga ostao višak ribe, nije obavezno da je sušite ili da je solite. Možete je konzervisati i duže vreme uživati u njenom ukusu.
Za konzervisanje su pogodne sve vrste ribe - morske, rečne i ribe iz...
17. januar
Najkorisnije ribeKategorija „najkorisnija“ se pripisuje mnogim namirnicama, najčešće povrću i voću, tu i tamo mlečnim proizvodima i mesu, ali izgleda da riba ostaje pomalo u drugom planu i nekako je zanemarena, bar u našoj tradicionalnoj...
30. nov.
Bujon od ribeGlava, peraja i kosti ribe se dobro operu vodom. Pre kuvanja glave, vade se škrge i oči.
Glava i kosti se preseku na pola....
04. jul
Salata od ribeDimljena skuša se odvaja od kostiju, seče se na tanke ivice i pomeša se sa sitno isečenim lukom, ksielim krastavčićima isečenim na kocke, zelenom salatom i majonezom.
Sve se promeša i oblikuje u posudi.
Gotova salata...
15. okt.
Predjelo od ribeU posudi izgnječite skuvae i oljušten krompir, dodajemo ribu.
Dodajemo i mekani maslac i iseckane krastavce i sve pomešamo veoma dobro viljuškom, i izgnječimo.
Serviramo predjelo posuto sa iseckanim masinama i prepečenim...
23. maj
Tajna pohovane ribeZna se da je riba spremljena na roštilju, u rerni ili na pari posebno korisna za naše zdravlje. Ali mnogo ukusna i voljena je i pržena ili pohovana riba. Istina, kaloričnija je, ali riba je riba i samo da nemate alergiju...
31. januar
Najukusnije morske ribeAko treba da navedemo najdragoceniju u korisnu hranu na našoj trpezi, to je riba. Savet svim nutricionistiam je da ona prisustvuje u našem meniju najmnje dva puta sedmično.
Kada biramo šta da jedemo, uvek se rukovodimo...
25. januar
Musaka sa filetima ribeLuk iseći na kolutove i poređati na dno vatrostalne, preko luka staviti filete ribe, a preko ribe kolutove luka.
Oljuštiti krompir, iseći ga na kolutove i staviti da se obari....
12. april
Pečeni fileti bele ribeStavite dva fileta bele ribe i začinite ih.
Jedan limun se iscedi preko ribe, a drugi se iseče i stavljaa se preko nje....
13. maj
Marinirani fileti ribe tilapijeAko je posuda mala, riblji fileti se mogu složiti u slojeve, ali treba da sipate puno soli između svakog sloja ribe. Ponovo pospite preostalom solju preko ribe, pokrijte posudu i ostavite u frižideru na 12 sati....
01. jun
Salata od kuvane ribeOčišćena i oprana riba se kuva u posoljenoj vodi 10 minuta.
Skuvana riba se odvaja od kostiju i seče se. Dodaju joj se zelena salata, grašak, pavlaka, majonez, biber i so.
Smesa se promeša dobro i po želji se ukrašava...
21. sep.
Pržene ćuftice od ribeRiba se samelje u mleveno meso. Dodaju mi se sitno isečen luk i peršun, prethodno u mleku natopljen hleb, jaja, svinjska mast i ostali sastojci.
Od tako napravljene smese se oforme ćufitce koje se uvaljaju u brašno i prže...
13. okt.
Seckana šnicla od ribePažljivo očistimo riblje filete od ostataka kože ili kostiju. Isečemo ih na parčiće i pomešamo sa sitno isečenim lukom. Ostavljamo ribu 30 minuta u frižideru da se začini. Ohlađeni sastojci se samelju u mašini za meso ili...
06. jun
Čorba od bele ribeIsečemo pečurke i izdinstamo ih sa lukom i uljem. Stavljamo lovorov list i brašno. Mešamo i sipamo vino i 6 šolja vode. Solimo i ostavljamo na umerenoj vatri.
Sečemo ribu na krupne kocke i kada smesa provri, dodajemo kocke...
13. jun
Salata od usoljene ribeKoža ribe se oljušti.
Očisti se od kostiju i iseče se na krupne parčiće.
Posipa se sitno isečenim lukom, mirođijom i peršunom.
Začinjava se isceđenim sokom od limuna i maslinovim uljem....
22. nov.
Čorba od pečene ribeNe bacajte glavu i kosti od pečene ribe, sa njima možete da napravite sjajnu čorbu.
Uzmite glavu i kosti od pečene ribe, stavite ih u gazu i zavežite....
03. mart
Salata od ribe FantazijaNakon toga, celu količinu ribe stavite preko majoneza.
Ponovo ide red kiselih krastavčića.
Drugi sloj majoneza stavite preko krastavčića.
Zatim idu narendana jaja....
23. feb.
Pohovani fileti bele ribeDodajte u smesu filete ribe i ostavite da odstoje 1 sat. Pohujte ih tako što ih prvo uvaljate u brašno, nakon toga u jaja i na kraju u prezle.
Pržite u ugrejanoj masti dok ne dobijete lepu boju sa obe strane....
04. dec.
Pohovani file bele ribeFile posolimo i pobiberimo, po želji možemo iseći na sitnije komade. Umutimo jaja sa brašno, pivom i soli.
Svako parče potapamo prvo u brašno i posle u smesu za pohovanje, pržimo sa obe strane dok ne bude gotovo. Posipamo...
26. nov.
Pržene loptice od ribeUvaljajte ih u prezle, a možete i u gotovu smesu za pohovanje ribe.
U malu i duboku posudu stavite ulje, malo više, da bi ono pokrilo loptice do pola pri prženju. Izvadite ih na ubrus....
26. april
Salata ropotamo bez ribeŠargarepu ogulite i skuvajte.
Nasecite šargarepu i kisele krastavce na tanke kolutiće.
Ocedite pasulj od vode i stavite u činiju. Dodajte iseckani beli luk, krastavac, šargarepu i oceđeni grašak.
Sipajte malo ulja...
11. mart