Pomorandže spadaju u najkorisnije citrusno voće. One imaju prijatan i osvežavajući ukus, a takođe su i dobar izvor korisnih materija. Ceđena pomorandža je kod mnogih obavezan deo doručka....
Katran sa vaše obuće možete očistiti i samo uz pomoć kore od pomorandže.
4. U pravljenju kolača
U testo za kolače ili preko torte stavite sušenu koru pomorandže za aromu....
Sok od pomorandže pomešajte sa sirćetom.
Dodajte soja sos i začine. Poslednje je ulje.
Sve dobro promešajte.
Ovaj dresing je odgovarajuć za zelene salate, salate sa šargarepom....
U suvu smesu dodajte prethodno pomešan sok od pomorandže, jaja, ulje i koru od pomorandže, dobro umutite. Dodajte voće i orahe. SIpajte smesu u pleh....
Dodajte grudvice šećera, u koje ste dobro utrljali kore pomorandže i isceđen sok od pomorandži i limuna.
Procedite smesu i rasporedite je u kalupe nakvašene vodom ili u jedan veliki kalup....
Dodajemo rum, a kad alkohol ispari i sok od pomorandže.
Stavljamo so i ruzmarin. Sačekamo da voda malo ispari i isključujemo ringlu.
Izvadimo ruzmarin i pasiramo sos. Procedimo ga.
Vraćamo sos na vatru....
Pomorandže dobro oprati i svaku iseći na 4 dela.Ubaciti u blender i usitniti (ali da ostanu malo krupnije, ne da se dobije kašasta smesa). Staviti u šerpu u kojoj će se džem kuvati, poklopiti i ostaviti da prenoći....