Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li limun nadražuje želudac?To može ozbiljno da naruši zdravlje samog želuca. Najčešće je posledica povećanje želučane kiseline....
14. nov.
Koje voće ne nadražuje želudac?Sluzokožu želuca jako nadražuju mandarine, grejpfrut i najviše sušeno voće - šljive, suvo grožđe, urme, kajsije i dr....
29. nov.
Da sačuvamo grožđe za zimuBuđ na grožđu je glavni razlog za njegovo kvrarenje tokom čuvanja. Buđ se prvo pojavljuje ne oštećenom grožđu. Zato oni treba da budu odvojeni od piceta....
25. maj
Koji voćni sokovi nadražuju želudac?Želudac najviše nadražuje citrusno voće. Pomorandža najviše nadražuje sluzokožu želuca. Čaša soka od pomorandže popijena na prazan stomak može da izazove bolove i kod zdravog želuca....
21. jun
Da li jabuka nadražuje stomak?Jabuka je veoma korisno voće, koje kod zdravih ljudi lagano nadražuje želudac, ubrzavajući varenje hrane i stimulišući glad....
13. jul
Čaj od maslačka protiv naduvenog želuca i zatvoraČaj od maslačka protiv naduvenog želuca i zatvora je veoma koristan!
Čisti i detoksikuje jetru, stimuliše lučenje želudačnog soka....
13. nov.
Da li možemo da zamrzavamo grožđe?Desertno grožđe ne pripada voću, koje se može uspešno zamrznuti i čuvati u frižideru....
15. maj
Da li je grožđe kalorično?Važnije je da su kalorije u grožđu u stvari tu zahvaljujući velikom sadržaju glukoze i fruktoze. Pored toga, grožđe je bogato vlaknima....
08. dec.
Kako da napravimo domaće suvo grožđeDa biste sami pripremili suvo grožđe, koristite samo grožđe bez semenki. U suprotnom, semenke će promeniti ukus suvom grožđu i biće gorko.
Stavite 5 litara vode, dodajte u nju sto grama sode za hleb....
15. maj
Da li griz deblja?U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
11. januar
GrožđeGrožđe je kontraindikativno kod ljudi koji pate od šećerne bolesti.
Nega grožđem
Upotreba soka od grožđa, mesnatog dela grožđa i ulja semena grožđa je poznata od davnina....
28. feb.
Da li treba da pijete multivitamine?strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine?
Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može.
Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
16. feb.
Grožđe, jabuke, kruške... Kako da izaberemo najlepše?Grožđe, jabuke, kruške, kupus, bundeva, brokoli... Jesenje voće i povrće preliva se sa tezgi, ali da li znamo kako da izaberemo najbolje od njih....
05. nov.
Da li da koristimo margarin ili maslac?Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
25. avgust
2
Integralni pirinač, suvo grožđe i pečurkeDodati pečurke, posoliti, pobiberiti, par puta promešati a nakon 5-6 minuta umešati suv pirinač, usitnjenu kocku, suvo grožđe, naliti vodom, poklopiti i u zagrejanoj rerni peći da pirinač upije svu tečnost, oko 35-45 minuta...
01. mart
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
27. okt.
Da li je margarin kancerogen?Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
27. maj
Da li je želatin štetanŽelatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
26. maj
Da li je stevija štetnaStevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
15. maj
1
Da li je kačkavalj koristan?Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom.
Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti...
05. januar
Da li su orasi alergen?Alergije na hranu su stanje prilikom konzumiranja određenih namirnica, koje nisu među najčešćim, ali izazivaju neprijatne posledice i zbog toga ga prate zdravstveni organi.
Alergijske reakcije nastaju kao rezultat uzimanja...
07. okt.
Da li je majonez koristan?Nije korisno jesti majonez ako imate povećanu kiselost želuca, alergiju na sirćetnu kiselinu i jaja. Majonez se takođe ne preporučuje deci mlađoj od pet godina....
18. maj
Da li je avokado koristan?Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
28. okt.
Da li je avokado voće?Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...
25. okt.