Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Da li limun nadražuje želudac?Da li limun nadražuje želudac?
14. nov.
To može ozbiljno da naruši zdravlje samog želuca. Najčešće je posledica povećanje želučane kiseline....
Zašto da jedemo grožđeZašto da jedemo grožđe
04. mart
Grožđe takođe pomaže kod stvaranja azotnog oksida u organizmu....
Koje voće ne nadražuje želudac?Koje voće ne nadražuje želudac?
29. nov.
Sluzokožu želuca jako nadražuju mandarine, grejpfrut i najviše sušeno voće - šljive, suvo grožđe, urme, kajsije i dr....
Da sačuvamo grožđe za zimuDa sačuvamo grožđe za zimu
25. maj
Buđ na grožđu je glavni razlog za njegovo kvrarenje tokom čuvanja. Buđ se prvo pojavljuje ne oštećenom grožđu. Zato oni treba da budu odvojeni od piceta....
Koji voćni sokovi nadražuju želudac?Koji voćni sokovi nadražuju želudac?
21. jun
Želudac najviše nadražuje citrusno voće. Pomorandža najviše nadražuje sluzokožu želuca. Čaša soka od pomorandže popijena na prazan stomak može da izazove bolove i kod zdravog želuca....
Da li jabuka nadražuje stomak?Da li jabuka nadražuje stomak?
13. jul
Jabuka je veoma korisno voće, koje kod zdravih ljudi lagano nadražuje želudac, ubrzavajući varenje hrane i stimulišući glad....
Čaj od maslačka protiv naduvenog želuca i zatvoraČaj od maslačka protiv naduvenog želuca i zatvora
13. nov.
Čaj od maslačka protiv naduvenog želuca i zatvora je veoma koristan! Čisti i detoksikuje jetru, stimuliše lučenje želudačnog soka....
Da li možemo da zamrzavamo grožđe?Da li možemo da zamrzavamo grožđe?
15. maj
Desertno grožđe ne pripada voću, koje se može uspešno zamrznuti i čuvati u frižideru....
Da li je grožđe kalorično?Da li je grožđe kalorično?
08. dec.
Važnije je da su kalorije u grožđu u stvari tu zahvaljujući velikom sadržaju glukoze i fruktoze. Pored toga, grožđe je bogato vlaknima....
Kako da napravimo domaće suvo grožđeKako da napravimo domaće suvo grožđe
15. maj
Da biste sami pripremili suvo grožđe, koristite samo grožđe bez semenki. U suprotnom, semenke će promeniti ukus suvom grožđu i biće gorko. Stavite 5 litara vode, dodajte u nju sto grama sode za hleb....
Da li griz deblja?Da li griz deblja?
11. januar
U većini slučajeva, griz se pravi od pšenice ili kukuruza. Međutim, pšenični griz može se pohvaliti većom popularnošću. Može se napraviti od tvrde ili meke pšenice. Takođe može biti sitnozrnasti ili krupnozrni, a njegove...
GrožđeGrožđe
28. feb.
Grožđe je kontraindikativno kod ljudi koji pate od šećerne bolesti. Nega grožđem Upotreba soka od grožđa, mesnatog dela grožđa i ulja semena grožđa je poznata od davnina....
Da li treba da pijete multivitamine?Da li treba da pijete multivitamine?
16. feb.
strongDa li zaista treba da uzimate multivitamine? Evo i šta jedna tableta vitamina vam može dati i šta ne može. Ako ste čuli da je uzimanje vitamina od životne važnosti da biste bili maksimalno zdravi, to je isto...
Grožđe, jabuke, kruške... Kako da izaberemo najlepše?Grožđe, jabuke, kruške... Kako da izaberemo najlepše?
05. nov.
Grožđe, jabuke, kruške, kupus, bundeva, brokoli... Jesenje voće i povrće preliva se sa tezgi, ali da li znamo kako da izaberemo najbolje od njih....
Da li da koristimo margarin ili maslac?Da li da koristimo margarin ili maslac?
25. avgust
2
Maslac je jedan od najšire rasprostranjenih proizvoda u kuhinji. Njegova primena je izuzetno raznovrsna, zato je maslac visoko cenjen u svetu kulinarstva. Uprkos tome, mnogi ljudi ostaju verni margarinu i više vole njegov...
Integralni pirinač, suvo grožđe i pečurkeIntegralni pirinač, suvo grožđe i pečurke
01. mart
Dodati pečurke, posoliti, pobiberiti, par puta promešati a nakon 5-6 minuta umešati suv pirinač, usitnjenu kocku, suvo grožđe, naliti vodom, poklopiti i u zagrejanoj rerni peći da pirinač upije svu tečnost, oko 35-45 minuta...
Da li je slanina korisna?Da li je slanina korisna?
27. okt.
Da li je slanina korisna? Ovo je pitanje koje se često postavlja, a većina nas zna da slanina podiže nivo holesterola i da se ne preporučuje, posebno ljudima koji žele da se zdravo hrane. Da li je to zaista tako...
Da li je margarin kancerogen?Da li je margarin kancerogen?
27. maj
Margarin je opšti naziv za zamenu maslaca. Ne zna se tačko kada je napravljen ovaj proizvod. Validna je istorija da je šezdesetih godina 19 veka francuski imperator Napoleon III objavio nagradu za onog ko napravi zadovoljavajuću...
Da li je želatin štetanDa li je želatin štetan
26. maj
Želatin je poluprovidna, mrvljiva, čvrsta supstanca, bezbojna ili žućkaste boje, skoro bez ukusa i mirisa, pravi se dugim kuvanjem životinjske kože, vezivnog tkiva ili kostiju. On se mnogo koristi u sferi ishrane, proizvodnji...
Da li je stevija štetnaDa li je stevija štetna
15. maj
1
Stevija je prirodni zaslađivač, jedna je od alternativa za rafinisani šećer. Za prvi put su njena svojstva otkrivena u južnoj Americi, odakle počinje njeni širenje. U poslednje vreme se sve više govori o njenom uticaju na...
Da li je kačkavalj koristan?Da li je kačkavalj koristan?
05. januar
Da bismo razumeli da li je kačkavalj koristan ili ne, potrebno je da se upoznamo i sa njegovim kvalitetima i načinom proizvodnje, ali i sa njegovom cenom. Uglavnom, različite vrste kačkavalja sadrže visok procenat masti...
Da li su orasi alergen?Da li su orasi alergen?
07. okt.
Alergije na hranu su stanje prilikom konzumiranja određenih namirnica, koje nisu među najčešćim, ali izazivaju neprijatne posledice i zbog toga ga prate zdravstveni organi. Alergijske reakcije nastaju kao rezultat uzimanja...
Da li je majonez koristan?Da li je majonez koristan?
18. maj
Nije korisno jesti majonez ako imate povećanu kiselost želuca, alergiju na sirćetnu kiselinu i jaja. Majonez se takođe ne preporučuje deci mlađoj od pet godina....
Da li je avokado koristan?Da li je avokado koristan?
28. okt.
Avokado je voće, koje se odlikuje specifičnim kvalitetima ukusa i izuzetno korisnim nutritivnim sastavom. Takođe se naziva i krokodilska kruška, avokado je svoju istoriju započeo na teritoriji Meksika, ali danas je popularan...
Da li je avokado voće?Da li je avokado voće?
25. okt.
Avokado je zauzeo početno meso kao jedna od najpoularnijih namirnica zbog svog izuzetnog sadržaja hranljivih materija i svojim raznovrsnim kulinarskim primenama. Bogat vlaknima, kalijumom, zdravim mastima i moćnim antioksidansima...