Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Sve o zelenom čaju što je važno da znašČaj je jedan od najpopularnijih napitaka u celoj zemlji. Tako na primer poznati kineski zeleni čaj danas se pozicionira ne samo kao osvežavajući napitak, već i kao lek koji lako može da se odrazi na blagostanje čoveka...
22. dec.
FlavonoidiTo su:
- Epikatehin - sreće se najčešće u kakau, ali može se naći i u vinu i zelenom čaju. Ovaj flavonoid se smatra najvažnijim. Istraživanja s njim povezana su sa kardiološkim zdravljem čoveka....
26. jun
Sos za sveSvi sastojci se promešaju dobro dok se ne dobije homogena smesa.
Na kraju se začinjava solju i iseckanom mirođijom.
Sos se servira ohlađen i pogodan je za meso, krompir, testenine i mnogo toga drugog....
10. april
Testo za sveOd njega možete praviti pice, mekike i penjurlije, ali i sve ostale prouzvode od testa - hleb, kiflice, pogačice, prlenke.
Recept za ovo testo je iz jedne knjige, a zvali su ga "Ludo testo"....
18. sep.
Vrste flavonoidaTo su flavonoidi koji se mogu dobiti samo iz biljne hrane: voća, povrća, začina.
Flavonoidi su biljni pigmenti i njihova najistaknutija uloga je da boje našu biljnu hranu živim bojama....
20. april
Torta Sve vrste čokoladeČokoladu za koru i maslac rastopiti na pari. Šećer i žumance mutite mikserom, pa toj smesi dodajte rastopljenu čokoladu i jednu kašiku brašna. Ostatak belanaca mutiti dok ne dobijete smesu kao šlag i nju dodajte prethodnoj...
06. feb.
Salata Sve u tanjiruPromešajte sve u posudi. Dodajte kapare.
Pripremite dresing, tako što sve sastojke sjedinite i dobro promešate. Prelijte povrće dresingom i promešajte....
07. sep.
Praznična pogača sa sve povodePomešajte toplo mleko sa toplom vodom i otopite maslac i dodajte sve u brašno.
Dobro promešajte da se namirnice pomešaju i rukom počnite da ih sjedinjujete u brašno....
26. mart
Obojene puslice za sve povodeNemojte da mislite da nije važno da posudu u kojoj mutite postavite u drugu posudu sa toplom vodom!
Smesu mutite mikserom. Treba da mutite belance i šećer dok ne dobijete čvrst sneg....
18. dec.
Slani rolat za sve prilikeOdvojite belanca od žumanaca i umutite ih u penu sa prstohvatom soli u metalnoj posudi.
Posebno umutite žumanca sa pavlakom i dodajte prethodno promešane brašno i prašak za pecivo, dodajte umućene belance i promešajte...
28. april
Brz hleb sa sve vrste brašnaUgrejte vodu na telesnu temperaturu 37 stepeni, u nju sipajte kvasc i ulje. Prosejte u tečnost dve vrste brašna i zamesite glatko elastično testo.
Oblikujte od njega pravougaoni hleb i ostavite ga u standardni pravougaoni...
20. jul
Crvena sangrija od jagoda za sve prilikeOperite, očistite i isecite 1/3 jagoda. Stavite u posudu ili kaserolu. Dodajte u njih vodu i smeđi šećer.
Drugi deo jagoda prepolovite i odvojite u posebnu posudu.
Ringla treba da bude na niskoj temperaturi. Mešajte...
21. jul
Napitak od lanenog semena - lek za sveVade sve toksine iz tela, veoma su efikasne kod hroničnog zatovra, pomažu za mršavljenje i kod oštog i hroničnog bronhitisa....
13. jul
Krem čorba od povrća za sve u kućiOve priloge dodajte u krem čorbu od povrća za sve u kući prilikom služenja u tanjir....
04. jun
Sulforafan - sve koristiNišta manje važno je da je 2010. godine otkrivena antitumorska aktivnost sulforafana.
Koristi za organizam:
1. Minimizira rizik od malignih formacija;
2. Štiti kožu od UV zraka;
3....
05. januar
Sve koristi lucerkeIz centralne Azije kod nas je stigle nepretenciozna biljka, korišćena pre 6, 7 hiljada godina u svojoj domovini kao hrana za konje. To je lucerka.
Osim kao stočna hrana za životinje, lucerka se pokazuje i kao unikatna...
29. avgust
Sve o provansalskoj kuhinjiZačini - bosiljak, majčina dušica, origano, menta, ruzmarin igraju važnu ulogu u svakom receptu i koriste se u svežem stanju....
10. januar
Sve o suncokretovom uljuDa bismo imali balans u unosu esencijalnih masnih kiselina, mnogo je važno da pratimo koja je njihova količina u flašama ulja koje smo kupili. Suncokretovo ulje sadrži veliku količinu lecitina i vitamina E....
29. mart
Elaginska kiselina - sve koristiElaginska kiselina je vodorastvorljivi antioksidans klase polifenola. Izvesno vreme naučni svet bio je uronjen u eksperimente na proučavanju njenih unikatnih svojstava. Nazivali su je budućnošću pravilnog lečenja svih onkoloških...
14. nov.
Šta sve sadrži piletina?Na poslednjem, ali ne i manjem važnom mestu - treba se obratiti pažnja i na nedostatak kretanja - obično se većina pilića gaji na manjim površinama i kavezima....
19. jul
Zašto je važno da deca jedu sitan sirU ovom članku ćemo vam predstaviti nekoliko činjenica koje dokazuju da je izuzetno važno da deca jedu sitan sir....
12. nov.
Šta sve sadrži kikiriki?Važno je da napomenemo, da kikiriki ima nizak glikemijski indeks i veoma nizak koeficijent glikemijskog potencijala - ugljeni hidrati, koji se nalaze u kikirikiju razlažu se sporije nego glukoza....
19. januar
Zašto je važna konzumacija jajaHolin je važna hranljiva materija koja se koristi za izgradnju ćelijskih membrana u našem telu. Ova hranljiva materija pomaže u proizvodnji signalnih molekula u mozgu, a jaje je puno sa preko 100 mg holina....
20. maj
Sok od celera - sve koristiSa izuzetkom ljubitelja zimskih sportova, većina nas se nostalgično oprašta od leta, sunca i mora. Kao i od našeg omiljenog letnjeg voća i povrća, za koje u jesen i zimu znamo da nam, iako ga ima u prodavnicama, ne može...
15. januar
Tahini od susama - sve koristiSusamove semenke telu daju mnogo korisnih materija, ali organizam ih teško apsorbuje zbog tvrdog omotača semena. Zbog toga njihova prerada u oblik tahinija je odgovarajuć način da ih učinimo jednostavnim za unos. Tahini...
13. nov.