Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Čokoladni brauni sa brašnom od šipurka i suvim voćemČokoladni brauni sa brašnom od šipurka i suvim voćem
29. januar
U posudi pomešamo prvo prosejani kakao, brašno od šipurka, brašno od rogača, dodajemo sodu, braon šećer, so....
Rolat od keksa sa marmeladom od šipuraka i maslacemRolat od keksa sa marmeladom od šipuraka i maslacem
15. mart
Kaks slepite jedan za drugi uz pomoć marmelade od šipuraka. Šećer u prahu promešajte sa maslacem, koji ste prethodno ostavili van frižidera da omekša, i mutite do homogene smese....
Kako sazreva sir?Kako sazreva sir?
17. jun
Proces sazrevanja sira je poslednja etapa njhove pripreme. Njemu prethodi sirenje, ceđenje i presovanje sireva, sečenje i soljenje. Prilikom njega se dobijaju najkomplikovanije promene u njegovim sastavnim delovima. Tokom...
Džem od šipurakaDžem od šipuraka
14. mart
Ovaj džem od šipuraka savršen je za prelivanje palačinki, vafli, mekika itd....
Tinktura od šipurkaTinktura od šipurka
18. mart
Šipurak je bogat pektinima i taninima, što ga čini izuzetno korisnim za gastrointestinalna i bronhijalna oboljenja. Šipurak je dobar za krvne sudove i srce, pa redovno pravite ovaj napitak od šipurka....
Sirup od šipurkaSirup od šipurka
29. jul
Sirup od šipurka, koji je mnogo ukusan i koristan. Šipurak isečemo na dva dela, operemo i ako je moguće sklonimo semenke i vlasi. Stavljamo u posudu i prelivamo vrelom vodom dok ne provri....
Domaće vino od šipurakaDomaće vino od šipuraka
12. avgust
Dodajte 300 g sušenih šipuraka. Posudu poklopite, skinite sa vatre i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon tog vremena procedite odvarak od šipuraka i dodajte šećer. Promešajte dok se šećer ne istopi....
Kiselica od suvih šipurakaKiselica od suvih šipuraka
05. nov.
Šipurke potopite na jedan sat u hladnoj vodi. Nakon toga skuvajte šipurke u istoj vodi. Dobro ocedite vodu, a šipurak dobro ispasirajte i vratite u vodu u kojoj se kuvao....
Šta sadrži šipurak?Šta sadrži šipurak?
16. feb.
A za još mirisnih blagodati šipurka, isprobajte ovaj čaj od šipurka ili našu ukusnu marmeladu od šipuraka....
Domaće vino od šipuraka sa limuntusomDomaće vino od šipuraka sa limuntusom
06. januar
Domaće vino od šipuraka sa limuntusom je veoma ukusno....
Čaj od šipuraka za jačanje zdravljaČaj od šipuraka za jačanje zdravlja
11. jun
2
Čaj od šipurka uvek ima najjače dejstvo čišćenja kada se uzima – pije što topliji!...
Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?
05. okt.
Prilikom prpreme pogača, kolača i keksića, svaki kuvar koji sebe poštuje koristi kvasac. On u sebi sadrži kvasac koji čini testo mekim i nadošlim. Kada dođe vreme da se pripremi kolač, svako poseže za jednim od...
Kako se suši šipurak?Kako se suši šipurak?
19. januar
Šipurak je unikatna biljka, čiji plodovi sadrže naista nemerljiva lekovita dejstva. Ipak, pitanje je kako da osušimo šipurak, kako bi mogli da njegove plodove koristimo za lekovite čajeve tokom zime....
Rolnice od lisnatog testa sa marmeladom od šipurkaRolnice od lisnatog testa sa marmeladom od šipurka
28. dec.
Dodajte mlevene orahe u marmeladu od šipurka i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Isecite lisnato testo u pravougaonik i uvijte u rolat. Poređajte rolate u pleh, obložen papirom za pečenje....
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Kada koji čaj da pijemoKada koji čaj da pijemo
11. jun
Čaj je koristan napitak, posebno tokom hladnih meseci kada je svima potrebno nešto da ih zagreje. Čaj ne sme da se pije na prazan stomal, ujutru se jede nešto pre prvo gutljaja čaja. Ne pije se čaj koji je odstajao duže...
Kada konzumacija banane zamenjuje tabletu?Kada konzumacija banane zamenjuje tabletu?
08. april
Omiljeno voće iz detinjstva - to je banana u svesti većine ljudi. Sadrži mnogo ugljenih hidrata, ali je zdrava zbog vitamina i minerala u njenom sastavu kojih je više, nego u velikom delu ostalog preferiranog voća. U bananama...
Kada masna hrana... topi kilograme?Kada masna hrana... topi kilograme?
17. april
Možda izgleda neverovatno, ali je istina - masna hrana ponekad dovodi do topljenja kilograma. Razlog je to što iako je hrana kalorična, daleko je hranljivija. Osim toga, masna hrana je i korisna za zdravlje. Tako da...
Šta jesti kada imate hemoroide?Šta jesti kada imate hemoroide?
29. mart
Hemoroidi - upala debelog creva, propraćena trombozom, proširenjem hemoroidnih vena, koje stvaraju čvorove u rektumu. Razlozi za pojavu hemoroida su hronična opstipacija - povećanje cirkulacije i pritiska u rektumu...
Lekoviti napitak od šipuraka čini čuda sa telom!Lekoviti napitak od šipuraka čini čuda sa telom!
16. mart
Šipurak - jedan čudesan izvor vitamina, makro i mikroelemenata, flavonoida, tanina, eteričnih ulja i organisih kiselina....
Kako se čuva kačkavalj dok sazreva?Kako se čuva kačkavalj dok sazreva?
05. jul
Kačkavalj, pravi kačkavalj, prolazi dugačak put dok stigne do naše trpeze i u bukvalnom, i u prenosnom smislu. Prođe više od dva meseca, pre mego što sveže pomuženo ovčije mleko stigne do naše rtrpeze u obliku tanko isečenog...
Kada i kako da beremo koprivuKada i kako da beremo koprivu
24. sep.
Još početkom proleća kopriva pušta svoje listove. Možete je naći svuda - po parkovima, dvorištu, planini, tamo gde ništa drugo ne može da raste. Ona nema pretencije za teren, samostalna je i izdržljiva. Nekada je bila...
Bulgur za bebe - kako i kada?Bulgur za bebe - kako i kada?
21. mart
Bulgur koji vekovima tradicionalno prisustvuje na trpezi mnogih naroda dobija sve veću popularnost svuda po svetu. Na pozadini svih GMO proizvoda, viršli, kobasica nejasnih sastojaka, obilno hemokalijama prskanog voća i...
Konzervans za turšiju - kada i koliko?Konzervans za turšiju - kada i koliko?
09. feb.
Da bi turšija dobila svoj prijatan ukus i da bi se sačuva dosta dugo potrebni su kozervansi. Različite materije sa koriste za taj cilj. Svakome su poznati aspirin, natrijum benzoat, kalijum sorbat kao različite mogućnosti...
Kada se pije čaj od mirođije?Kada se pije čaj od mirođije?
22. dec.
Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...