Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Čokoladni brauni sa brašnom od šipurka i suvim voćemU posudi pomešamo prvo prosejani kakao, brašno od šipurka, brašno od rogača, dodajemo sodu, braon šećer, so....
29. januar
Rolat od keksa sa marmeladom od šipuraka i maslacemKaks slepite jedan za drugi uz pomoć marmelade od šipuraka. Šećer u prahu promešajte sa maslacem, koji ste prethodno ostavili van frižidera da omekša, i mutite do homogene smese....
15. mart
Kako sazreva sir?Proces sazrevanja sira je poslednja etapa njhove pripreme. Njemu prethodi sirenje, ceđenje i presovanje sireva, sečenje i soljenje. Prilikom njega se dobijaju najkomplikovanije promene u njegovim sastavnim delovima. Tokom...
17. jun
Džem od šipurakaOvaj džem od šipuraka savršen je za prelivanje palačinki, vafli, mekika itd....
14. mart
Tinktura od šipurkaŠipurak je bogat pektinima i taninima, što ga čini izuzetno korisnim za gastrointestinalna i bronhijalna oboljenja.
Šipurak je dobar za krvne sudove i srce, pa redovno pravite ovaj napitak od šipurka....
18. mart
Sirup od šipurkaSirup od šipurka, koji je mnogo ukusan i koristan.
Šipurak isečemo na dva dela, operemo i ako je moguće sklonimo semenke i vlasi.
Stavljamo u posudu i prelivamo vrelom vodom dok ne provri....
29. jul
Domaće vino od šipurakaDodajte 300 g sušenih šipuraka.
Posudu poklopite, skinite sa vatre i ostavite da odstoji 30 minuta.
Nakon tog vremena procedite odvarak od šipuraka i dodajte šećer.
Promešajte dok se šećer ne istopi....
12. avgust
Kiselica od suvih šipurakaŠipurke potopite na jedan sat u hladnoj vodi. Nakon toga skuvajte šipurke u istoj vodi. Dobro ocedite vodu, a šipurak dobro ispasirajte i vratite u vodu u kojoj se kuvao....
05. nov.
Šta sadrži šipurak?A za još mirisnih blagodati šipurka, isprobajte ovaj čaj od šipurka ili našu ukusnu marmeladu od šipuraka....
16. feb.
Domaće vino od šipuraka sa limuntusomDomaće vino od šipuraka sa limuntusom je veoma ukusno....
06. januar
Čaj od šipuraka za jačanje zdravljaČaj od šipurka uvek ima najjače dejstvo čišćenja kada se uzima – pije što topliji!...
11. jun
2
Kada da koristimo sodu i kada prašak za pecivo?Prilikom prpreme pogača, kolača i keksića, svaki kuvar koji sebe poštuje koristi kvasac. On u sebi sadrži kvasac koji čini testo mekim i nadošlim. Kada dođe vreme da se pripremi kolač, svako poseže za jednim od...
05. okt.
Kako se suši šipurak?Šipurak je unikatna biljka, čiji plodovi sadrže naista nemerljiva lekovita dejstva. Ipak, pitanje je kako da osušimo šipurak, kako bi mogli da njegove plodove koristimo za lekovite čajeve tokom zime....
19. januar
Rolnice od lisnatog testa sa marmeladom od šipurkaDodajte mlevene orahe u marmeladu od šipurka i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
Isecite lisnato testo u pravougaonik i uvijte u rolat.
Poređajte rolate u pleh, obložen papirom za pečenje....
28. dec.
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Kada koji čaj da pijemoČaj je koristan napitak, posebno tokom hladnih meseci kada je svima potrebno nešto da ih zagreje. Čaj ne sme da se pije na prazan stomal, ujutru se jede nešto pre prvo gutljaja čaja.
Ne pije se čaj koji je odstajao duže...
11. jun
Kada konzumacija banane zamenjuje tabletu?Omiljeno voće iz detinjstva - to je banana u svesti većine ljudi. Sadrži mnogo ugljenih hidrata, ali je zdrava zbog vitamina i minerala u njenom sastavu kojih je više, nego u velikom delu ostalog preferiranog voća.
U bananama...
08. april
Kada masna hrana... topi kilograme?Možda izgleda neverovatno, ali je istina - masna hrana ponekad dovodi do topljenja kilograma. Razlog je to što iako je hrana kalorična, daleko je hranljivija. Osim toga, masna hrana je i korisna za zdravlje.
Tako da...
17. april
Šta jesti kada imate hemoroide?Hemoroidi - upala debelog creva, propraćena trombozom, proširenjem hemoroidnih vena, koje stvaraju čvorove u rektumu.
Razlozi za pojavu hemoroida su hronična opstipacija - povećanje cirkulacije i pritiska u rektumu...
29. mart
Lekoviti napitak od šipuraka čini čuda sa telom!Šipurak - jedan čudesan izvor vitamina, makro i mikroelemenata, flavonoida, tanina, eteričnih ulja i organisih kiselina....
16. mart
Kako se čuva kačkavalj dok sazreva?Kačkavalj, pravi kačkavalj, prolazi dugačak put dok stigne do naše trpeze i u bukvalnom, i u prenosnom smislu. Prođe više od dva meseca, pre mego što sveže pomuženo ovčije mleko stigne do naše rtrpeze u obliku tanko isečenog...
05. jul
Kada i kako da beremo koprivuJoš početkom proleća kopriva pušta svoje listove. Možete je naći svuda - po parkovima, dvorištu, planini, tamo gde ništa drugo ne može da raste. Ona nema pretencije za teren, samostalna je i izdržljiva. Nekada je bila...
24. sep.
Bulgur za bebe - kako i kada?Bulgur koji vekovima tradicionalno prisustvuje na trpezi mnogih naroda dobija sve veću popularnost svuda po svetu. Na pozadini svih GMO proizvoda, viršli, kobasica nejasnih sastojaka, obilno hemokalijama prskanog voća i...
21. mart
Konzervans za turšiju - kada i koliko?Da bi turšija dobila svoj prijatan ukus i da bi se sačuva dosta dugo potrebni su kozervansi. Različite materije sa koriste za taj cilj. Svakome su poznati aspirin, natrijum benzoat, kalijum sorbat kao različite mogućnosti...
09. feb.
Kada se pije čaj od mirođije?Foeniculum vulgare je latinski naziv za jedan veoma dobro poznat začin kod nas - mirođiju. Ona se koristi kako za dodavanje specifične arome i ukusa različitim jelima, tako i kao dodatak kod konzervisanja hranljivih proizvoda...
22. dec.