Bonapeti.rs»Saveti»Kako se čuva kačkavalj dok sazreva?

Kako se čuva kačkavalj dok sazreva?

MarianeMariane
Džedaj
15630
Kako se čuva kačkavalj dok sazreva?

Kačkavalj, pravi kačkavalj, prolazi dugačak put dok stigne do naše trpeze i u bukvalnom, i u prenosnom smislu. Prođe više od dva meseca, pre mego što sveže pomuženo ovčije mleko stigne do naše rtrpeze u obliku tanko isečenog i dobro zrelog kačkavalja.

Pripremanje kačkavalja počinje kada se mleku dodaju sastojci, koji obezbeđuju čistoću i trajnost u daljim etapama obrade. Mleko se siri. To je proces, u kome masnoća očvrsne i napravi se testo, a voda iz mleka isvuri.

Usireno mleko se seče na komade i dodatno se centrifugira. Nakon toga komadi se stavljaju u prese, kojom se ocedi i ostatak vode.

Zatim sledi i poslednji momenat takozvane čedarizacije, u kome kačkavalj stasava oko 10 dana na temperaturi od 20-22 stepena. Stoji kratko u slanoj vodi, cedi se i prekriva ekstraktom voska i solju. Operacija se ponavlja više puta u okviru 2 sedmice.

Nakon toga vosak i so se sklone, i kačkavalj se ostavlja da sazri. U tu svrhu on se čuva na suvom i provetrivom mestu sa stalnom temperaturom od 15 stepeni. Proces sazrevanja kačkavalja traje oko 50 dana.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
Ukupno glasalo: 1
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Ovaj savet još uvek nije komentarisan. Budite prvi, koji će ostaviti svoj komentar:Anonimni