Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Kako odmrznuti frižider?Nestali su frižideri koji su jednom mesečno morali da se okreću naopačke da bi se odmrznuli....
18. nov.
Kako kuvati ribu iglicuRiba iglica je deo darova mora. To je riba grabljivica koja ide u jatima, a odlikuje je veoma izduženo telo, kao i veoma izdužene čeljusti nalik kljunu. Često se meša sa jeguljom, ali ove dve vrste ribe su potpuno drugačije...
05. okt.
Kako da spremimo najukusniju ribuRiba je nezamenjivi proizvod u svetu kulinarstva, deo je bezbrojnih ukusnih jela i zdravih režima ishrane. Smatra se jednom od najkorisnije hrane zahvaljujući svojim dragocenim kvalitetima, sastavu i svojstvima.
U sastavu...
27. dec.
Kako da prepoznamo dobru ribu?Nemasna riba se široko koristi u dijetalnoj ishrani.
Međutim, nije svakoj domaćici jasno da je riba proizvod koji se brzo kvari. Razlog za to je njeno krhko meso, zasićeno vodom. Ovo stvara sredinu za brz razvoj bakterija...
06. jul
Kako da pravilno pržimo ribu?Riba je izuzetno korisna, hranljiva i ukusna hrana. Ona je osnova svih zdravih dijeta. Može da se priprema na različite načine - pržena, pečena, kuvana na pari ili u obliku riblje čorbe.
Prženje i pečenje su najpopularniji...
18. januar
Kako čuvati svežu ribu i školjke?Riba je proizvod koji možemo bezbedno čuvati u zamrzivaču, ali samo ako smo sigurni da je sveža. Ako ne sumnjate u kvalitet ribe, možete je bezbedno zamrznuti i ostaviti tako do 3 meseca. Lako se možete uveriti u kvalitet...
01. okt.
Kako da zamrznete leblebije?Evo načina kako da zamrznete leblebiju i da je koristite odmah, kada vam se jedu ćuftice od leblebije, janija sa leblebijom ili neko drugo jelo....
25. avgust
1
Kako da dimite ribu u kućnim uslovima?Ako volite dimljenu ribu, možete je pripremiti kod kuće i biće još ukusnija od one iz prodavnice. Pre nego što dimite ribu, treba da je usolite.
Na kilogram ribe se dodaje 100 grama soli, riba se pritisne težinom i ostavi...
30. sep.
Kako da lako i brzo očistite ribu?Za čišćenje ribe treba koristiti kuhinjske makaze ili oštar i fleksibilan nož. Budite pažljivi, jer je sveža riba veoma klizava. Ako želite da je držite čvrsto i da se ne posečete, potrebno je da pripremite so i salvetu....
30. maj
Kako se prave perlice šećera?Veoma često i pre svega u evropskim slatkišima primećuje se da se za posipanje određenog slatkiša, na primer milibrota, koriste šećerne perlice. Njihova priprema je jednostavna.
Nudim dva recepta, jedan je Lusi Evtimove...
10. nov.
Marinada za ribuPromešajte dobro sve začine za marinadu za ribu.
Spremljene parčiće ribe ili celu ribu natopite u ovoj marinadi 2-3 sata.
Nakon toga pecite na roštilju, pržite ili uvaljajte i pohujte....
19. april
Kako da napravimo domaći kravlji sirCediljka sa domaćim sirom se pristiska nečim teškim, u nagnutoj tepsiji, podignuta nečim u jednom kraju kako bi se oblikovao kotur sira i da se dobro iscedi, tako stoji otprilike 12 sati....
13. januar
Vegan sos za ribuZagrejte sojino mleko sa istucanim čenovima belog luka. Najbolje je da bude na pari i da se prati temperatura kuhinjskim termometrom da ne pređe 37 stepeni.
Dodajte so i začine - selen, estragon i uz održavanje ove temperature...
23. jul
Mar sos za ribuSitno isecite kuvano jaje i krastavčiće.
Izgnječite beli luk.
U njih dodajte majonez, senf i kiselo mleko.
Sitno isecite mirođiju i dodajte u ostale sastojke.
Pospite sokom od limuna i pomešajte sve sastojke....
15. jun
Marinada za morsku ribuPromešajte dobro ulje sa sokom od limuna, začinom, peršunom, bosiljkom, ruzmarinom i belim lukom.
Ovom marinadom prelijte ribu i ostavite je na hladnom jedan sat pre nego što je ispečete....
27. nov.
Holandski sos za ribuU posudu se sipa hladna voda, dodaju se žumanca i malo soli.
Stavlja se u posudu sa vrućom vodom koja ne bi trebalo da provri i neprestano se muti, pri čemu se dodaje kap po kap istopljenog maslaca, a kad se stavi trećina...
15. jun
Grčki sos za ribuU posudu sipate kiselo mleko i umutite ga. Isecite sok od 2 limuna i dodajte ga.
Ubacite i sitno isečenu mirođiju. Istucajte beli luk i takođe ga dodajte.
Sipajte maslinovo ulje i promešajte ponovo.
Pospite začinima...
28. sep.
Marinada za rečnu ribuPomešajte ulje sa sokom od limuna, malo univerzalnog začina po želji, origano i tamjan.
Prelijte ribu i ostavite je da odstoji u marinadi jedan sat pre pečenja....
07. sep.
Garniri uz ribuRiba je veoma korisna za organizam i specijalisti preporučuju da se jede makar jednom sedmično. Zanimljivo je da postoje razni načini pripreme ribe, koji će svake nedelje uneti raznolikost u konzumiranju - riba se može peći...
07. avgust
Prilog za ribuPrilog za pečenu ribu skoro uvek sadrži krompir - on može biri pržen, pečen, kuvan za slalatu ili pire. Naša tri recepta neće biti krompir - jedan od predloga je za pire, ali od graška i pavlake.
Za prvri recept...
23. mart
Sos od badema za ribuOvaj ukusan sos za ribu traži strpljenje i preciznost tokom pripreme, ali je rezultat dovoljna nagrada za uloženi trud.
Maslac treba da bude na sobnoj temperaturi.
U maloj posudi zagrejte vodu do ključanja. bademe ubacite...
21. jun
Francuski osnovni sos za ribuSve namirnice promešajte u flašici sa širokim otvorom i jako promućkajte da dobijete homogenu smesu.
Flašicu zatvorite i sos čuvajte u frižideru.
Servirajte ga sa kuvanom ribom i salatama od ribe....
16. jun
Univerzalni recept za mariniranu ribuRibi ukloniti iznutrice, glavu i ljuske, ukoliko ima takvih. Ukoliko je velika (više od veličine dlana), može se naseći na manje komade.
Pripremiti rastvor od krupne soli i hladne vode (mešati kašikom dok se so u potpunosti...
13. sep.
Sos za ribu sa renomRen operemo, oljuštimo i izredamo sitno. Prelivamo vrelom vodom i ostavljamo da se ohladi. Nakon toga višak vode procedimo, dodajemo sirće, so i šećer.
Promešamo i stavljamo u staklene tegle. Dobro zatvaramo i ostavljamo...
05. januar