Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Zrno kafeŠećer i vodu staviti u šerpu i kuvati na laganoj vatri. Kada provri, dodati iseckan margarin i 80 gr čokolade. Mešati da se sve otopi i sjedini.
Dodati mlevene orahe, mleveni keks i instant kafu. Dobro izmešati i ohladiti...
20. mart
Omiljena musakaOljuštimo i isečemo krompir na kockice. Luk sitno iselemo i izrendamo paradajz prethodno.
U pleh stavljamo malo ulja i kad se ugreje dodajemo luk. Pržimo dok ne počne da dobija providnu boju i dodajemo mleveno meso. Pržimo...
15. dec.
Kolač od kafeProsejano brašno pomešajte sa kafom i praškom za pecivo.
Umutite rastopljeni maslac sa šećerom u prahu. Dodajte jedno po jedno žumance i umutite lepo, a belanca posebno umutite na sneg.
U tu smesu dodajte u delovma...
22. maj
Liker od kafeSipamo krupno samlevenu kafu i rakiju u heremtički zatvorenu teglu.
Nakon tri dana pripremamo sirup od šećera i vode. Ostavljamo da vri 1 minut i dok je još topao ga sipamo u teglu.
Ostavljamo da odstoji 5 dana. Posle...
21. maj
Omiljena mekana pitaUmutimo 4 jaja sa 200 g kiselog mleka, u njega dodajemo mrvljeni sir, ulje, 400 ml gazirane vode.
U namazan pleh ređamo 2 reda kora, iskidanih. Nakon toga sipamo jednu kutlaču smese, pa ponovo dva reda iseckanih kora -...
22. maj
Omiljena voćna salataOčistimo i operemo jagode. Odvojimo nekoliko jagoda za dekoraciju, a ostale sečemo na komade srednje velilčine i stavljamo u veliku posudu.
Oljuštimo kivi i sečemo ga na kockice iste veličine, dodajemo i banane u posudu...
10. januar
Omiljena lazanja BolonjezeMleveno meso razmesite u vodi, dok se ne naprave mrvice. Luk očistite i izrendajte. Šargarepu operite, ogulite i takođe narendajte. U šerpu sipajte ulje i ostavite da se zagreje. Kada se zagreje, dodajte luk u šerpu i šargarepu...
21. sep.
Moja omiljena musakaPo želji moju omiljenu musaku možete servirati sa kiselim mlekom i ljutim paprikama....
24. april
Omiljena domaća baklavaSpremanje:
Prvo napravite šećerni sirup stavljajući u šerpu vodu i šećer.
Ostavite na ringli da vri na srednjoj temperaturi dok se ne dobije gust sirup.
Nakon što je gotov, ostavite ga da se ohladi. Istopite maslac...
20. jul
Omiljena razvučena pitaZamesite glatko testo od navedenih sastojaka, prvo prosejte brašno. Mesite i nakon što testo počne da se odvaja od radne površine, oblikujte duguljasti hlepčić. Mesite još malo u dužinu, okrenite i nastavite da mesite u širinu...
17. nov.
Omiljena jela sa tikvicamaPohovane tikvice
Pohovane tikvice je omiljeno jelo i mladih i starih. Pripremaju se od isečenih tikvica koje se nakon što se ocede prže na masnoći....
08. mart
Kolačići u obliku kafeOd svih sastojaka se mesi meko testo.
Prave se elipsoidne loptice i pomoću čačkalice za zube se prave uzdužni prorezi.
Kolačići sa kakaom se peku na 180°C 10 minuta u tepsiji obloženoj papirom za pečenje.
Prijatno...
29. april
Torta sa mirisom kafeU posudu sam stavila jaja, šećer i vanilu i mikserom sam ih mutila dok nisu utrostručili svoju zapreminu.
Nastavila sam da mešam drvenom kašikom i da dodajem prosejano brašno i pažljivo sam izmešala kako bi smesa ostala...
11. jun
Kuglof sa ukusom kafeNamazati maslacem kalup za kuglof i pospi ga mlevenim lešnicima. Umutiti jaja, šećer i vanilin šećer. U penastu smsesu dodati ulje i kakao i nastaviti sa mućenjem.
U šolju sa prokuvalom vodom dodati kafu i promešati....
28. dec.
Omiljena supa sa lopticamaNijada nemojte kupovati gotovo mleveno meso.
Izgleda malo komplikovano, ali nije.
Pomešajte mlveno meso sa belancem (žumance će sačekati malo), sirćerom, čubrom, biberom i posolite.
Luk i šararepu sitno iseckajte...
14. jul
Omiljena kaša od kopriveKopriva se očisti i opere veoma dobro, nakon toga se popari na kratko u šerpi s vodom. Ostavlja se da provri kad se dodaje pikantan začin od povrća. Kopriva se ocedi i isecka se na sitno.
U dubokom tiganju sa nelepljivim...
29. sep.
Omiljena čorba od pasuljaStavite prethodno potopljeni pasulj sa otprilike 2 litre vode na ringlu.
Ostavite ga tako da se kuva otprilike 15-20 minuta. Nakon što ocedite pasulj, stavite otprilike 3 litre vode i vratite na ringlu.
Ostavite ga...
02. nov.
Omiljena francuska seoska tortaSušene smokve i kajsije se iseku na male kocke, dodju se brusnice i suvo grožđe i prelivaju se sa 150 ml ruma. Ostavljamo dok ne upiju alkohol.
U dubokoj šerpi se umuti jaje sa šećerom . Dodaje se med, soda, mleko, vanila...
26. dec.
Omiljena torta Crveni somot1. Uključimo rernu na 175 stepeni da se ugreva.
2. U posudu stavljamo brašno, kakao, sodu i so. Dobro promešamo i ostavljamo sa strane.
3. U drugu posudu stavljamo maslac i šećer i mutimo mikserom oko 3 minuta. Dodajemo...
30. mart