Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Hrana koja sadrži oksalate Na taj način se biljke oslobađaju viška kalcijuma i oksalata. Ali ne i ljudi.
Preduslov za stvaranje oksalatnih kamenčića i peska je česta upotreba namirnica koje uglavnom sadrže kalcijum oksalate....
28. nov.
Da li je sveži spanać koristan?Krivac za to je oksalatna kiselina, koja se nalazi u spanaću....
15. mart
Koji čaj treba da pijemo kod kamena u bubrezima?Većina kamena u bubregu sadrži kalcijum, a najčešći tip kamena je kalcijum oksalat....
21. feb.
Kora limuna - zašto je korisna i kako da je koristimoOna treba umereno da se konzumira, s obzirom na to da sadrži i oksalate. Ne sme da se uzima više od 80 mg oksalata (RDA), a jedna kašičica kore limuna sadrži 25 mg oksalata....
29. avgust
PatlidžanKad se oksalati previše koncentrišu u telesnim tečnostima, kristalizuju se i mogu da dovedu do zdravstvenih problema....
23. jun
Može li često ispijanje čaja dovesti do kamena u bubregu?To je zbog kristala dobijenih iz kalcijum oksalata, koji sprečavaju da se jedinjenje zgrudva i formira kamenje u bubregu....
19. dec.
Brašno od rogača - koristi i upotreba- Sadrži kalcijum, ali ne sadrži oksalate
Kalcijum je mineral koji je važan za zdravlje kostiju. Osim toga, pomaže srcu, nervima i mišićima da pravilno funkcionišu....
23. april
PeršunKada oksalati postanu previše koncentrisani u telesnim tečnostima, mogu se kristalizovati i izazvati zdravstvene probleme....
28. nov.
Tahini leči bolestan stomak, kosti i nervni sistemU 100 g susama se mogu otkriti 30 g belančevina, 60 g masti, 20 g ugljenih hidrata, 4 g vlakana i 2.5 g oksalata.
Za stabilizaciju kostiju se preporučuje hladno presovan tahini....
04. avgust
5 razloga da NE PIJETE kafuRedovno konzumiranje crnog napitka sprečava stvaranje kamena u bubregu, jer povećava obim urina i sprečava kristalizaciju kalcijum oksalata, koji je najčešća komponenta kamena u bubregu....
04. mart
Koristi od konzumiranja sočivaŽitarica je štetna i ukoliko u urinu postoje oksalati i urati. Njegova konzumacija treba da se ograniči - posebno ukoliko je u sirovom obliku....
21. sep.
Zdravstvene koristi taroaVažno je da se zna da se Taro ne konzumira u sirovom obliku zbog kalcijumovog oksalata koji je sadržan u njemu i koji ga čini toksičnim.
Za konzumaciju osim korena Taroa mogu da se koriste i njegovi listovi....
24. jul
Šta sadrži celer?su sadržani neki vitamini iz grupe B - B1, B2, B6;
- Takođe sadrži vitamin C, kalijum, folnu kiselinu, kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor, natrijum i nezamenjive aminokiseline;
- Posebno dragoceni u sastavu celera su oksalati...
26. jul
U cvekli se kriju neočekivane štetnosti po vaše zdravlje! Pogledajte ihCrvena cvekla je bogata oksalatom koji može da izazove pojavu kamena u bubrezima. Iako retko, konzumacija cvekle može da izazove alergiju....
04. mart
Oksalna KiselinaKalijum i amonijum oksalat mogu da se rastvaraju u vodi, a kalcijum se ne rastvara....
12. dec.
Blitva- Nemojte spremati blitvu u aluminijumskoj posudi, jer oksalati koje sadrži će promeniti boju metala.
- Budući da su stabiljke blitve nešto čvršće, njihova termička obrada treba da započne nešto ranije....
30. okt.
Šećerna RepaZbog sadržaja oksalata se ne preporučuje ljudima sa problemima sa bubrezima i žuči.
Šećerna repa je najslađe povrće - šećerni sadržaj je veći od onog kod šargarepa i slatkog kukuruza....
21. jun
TaroPored toga, ima male kristale - kalcijum oksalat. Oni štite taro od neprijatelja i štetočina. Na sreću, nakon termičke obrade, taro je potpuno jestiv.
Koristi od taroa
Navodne koristi taro listova su brojne....
23. okt.
A da li znate za ove neželjene efekte paradajza?Paradajz je bogat kalcijumovim i oksalatnim jedinjenjima. Ako već patite od manjih problema s bubrezima, biće zaista teško vašem telu da svari ove elemente....
23. avgust
Evo zašto su šljive izuzetno zdravo voćeŠljive sadrže oksalat koji se ktistalizuje i nagomilava u telu, bubrezima ili žučnoj kesi. Eto zašto prekomerna konzumacija šljiva dovodi do stvaranja kamenja u bubrezima ili kamenja u žuči....
09. okt.
Kako se blanšira paradajz?U sastavu ima 94,5% vode, 0,9% belančevina, 3,5% ugljenih hidrata, neznatan procenat skroba, 0,7% celuloze, organskje kiseline (limunsku, jabučnu, oksalatnu), mineralne soli (kalijum, fosfor, kalcijum, magnezijum, natrijum...
03. mart
Da li je patlidžan štetan?Patlidžan spada u namirnice, koje su bogate oksalatima i pri preteranom konzumiranju mogu izazvati zdravstvene probleme kod ljudi sa bubrežnim, i oboljenjima žuči i jetre....
03. jul
Kada i kako se pije magnezijum?On može da se uzima i sa hranom, samo ako hrana nije bogata nerastvorljivim vlaknima, ftiatima i oksalatima....
18. jul
BljuštOva biljka sadrži još i organske kiseline, skrob, kalcijum-oksalat i druge materije, koje još nisu ispitane....
16. feb.