Povećanje unosa tečnosti može pomoći u sprečavanju stvaranja kamena u bubregu. Čaj je jedno od najpopularnijih pića na svetu (drugo posle vode).
Povećanje ukupnog unosa tečnosti može smanjiti rizik od kamena u bubregu. Formiranje kamena u bubregu smanjeno je za 8% uz samo jednu šoljicu od 236 ml čaja. Za one koji redovno piju čaj, ovo je odlična vest. Za one koji pate od kamena u bubregu, preporučuje se povećanje unosa tečnosti ispijanjem biljnog čaja bez kofeina.
Ispijanje zelenog čaja može pomoći u sprečavanju kamena u bubregu. Kamen u bubregu nastaje kada se neuobičajeno visoke koncentracije minerala kao što je kalcijum akumuliraju u urinarnom traktu i lepe zajedno, formirajući kristale i potencijalno bolni pesak i kamenje.
Većina kamena u bubregu sadrži kalcijum, a najčešći tip kamena je kalcijum oksalat.
Kineski istraživači su otkrili da se ekstrakt zelenog čaja vezuje za kalcijum oksalat i daje kristalima drugačiji oblik, što čini manje verovatnim da se lepe zajedno i formiraju veliko kamenje u bubregu.
Manji kristali i kamenčići se zatim bezopasno izlučuju urinom. Rezultati studije pokazuju da kako se količina primenjenog ekstrakta zelenog čaja povećava, kristali kalcijum oksalata postaju ravniji i lakše se izbacuju.
Još jedan čaj koji je izuzetno efikasan u lečenju kamena u bubregu je Roibos čaj, koji potiče iz Južne Afrike. Poznato je da ovaj čaj ublažava alergije, nadraženu kožu i grčeve u stomaku.
Njegova ogromna zaliha antioksidanata čini ga borcem protiv raka i pomaže u usporavanju procesa starenja i jačanju imunološkog sistema.
Ovaj čaj ne sadrži oksalnu kiselinu, što ga čini jednim od najboljih čajeva za osobe sklone kamenu u bubregu.
Komentari