Blitva

AdminAdmin
Glavni urednik
25036
Blitva

Blitva je zeleno lisnatno povrće sa čvrstom i hrskavom stabiljkom koja može biti bele, crvene ili žute boje i na kojoj se nalaze široki listovi nalik na kornet. Ona pripada istoj porodici kojoj pripada i spanać i ima čak i sličan ukus, kao i pripadnici te porodice - karakteristična gorčina i blagi slan ukus. I listovi i stabiljka ovog povrća su jestivi.

Blitvu je u 19. veku otkrio švajcarski botaničar Koh i dao joj naučni naziv. Međutim, blitva ne potiče iz Švajcarske, već dosta južnije, sa prostora Sredozemnog mora. Grčki filozof Aristotel pominje ovo povrće još u 4. veku pre Hrista, a nešto kasnije blitva biva veoma cenjenja kod Rimljana i Grka zbog svojih blagoseti i lekovitih svojstava.

Sastav blitve

Blitva je dobar izvor vitamina K, vitamina A, vitamina C, magnezijuma, mangana, kalijuma, gvožđa, vitamina E, dijetetskih vlakana, bakra, kalcijuma, vitamina B2 i B6, proteina, itd.

Odabir i čuvanje blitve

Uvek birajte blitvu koja je bila na hladnom, jer ona na taj način zadržava svoju hrskavu strukturu i sladak ukus. Listovi treba da budu jarke zelene boje i da na njima nema braon ili žutih tragova i drugih promena.

Da na najbolji način sačuvate blitvu, potrebno je da je stavite u najlonske kese i zatim u frižider. Tako će ovo povrće sačuvati svežinu i do nekoliko dana.

Kulinarska upotreba blitve

- Blitvu dobro operite, kako biste uklonili ostatke od peska ili zemlje sa listova.

- Donji deo stabiljke isecite.

- Nemojte spremati blitvu u aluminijumskoj posudi, jer oksalati koje sadrži će promeniti boju metala.

- Budući da su stabiljke blitve nešto čvršće, njihova termička obrada treba da započne nešto ranije.

- Preporučljivo je da termička obrada blitve kratko traje, jer na taj način nestaje njena gorčina i blitva ima slađi ukus.

Koristi od blitve

- Blitva ima važnu ulogu u izgradnji naših kostiju. Vitamin K koji se nalazi u blitvi je veoma važan za zdravlje kostiju. Jedna šolja termički obrađene blitve sadrži 306.3% preporučene dnevne doze vitamina K.

- Blitva spada u povrće sa najvećim sadržajem provitamina A. Blitva je neverovatan izvor vitamina A zbog velike koncentracije beta-karotena (beta - karoten štiti od pojedinih vrsta kancera). Jedna šolja blitve sadrži samo 35 kalorija, a daje nam 109.9% dnevne doze vitamina A.

- Potpomaže pravilno funkcionisanje jetre. Ako vi ili neko vama blizak puši, sebi može spasiti život tako što konzumira namirnice bogate vitaminom A (gde spada i sama blitva). Benzopiren u duvanskom dimu vodi do deficita vitamina A, a ishrana bogata njime može pomoći i na taj način smanjiti rizik od pojave emfizema.

- Magnezijum koji se nalazi u blitvi pomaže u regulisanju tonusa mišića i nerava, tako što balansira dejstvo kalcijuma. U velikom broju nervnih ćelija magnezijum služi kao prirodna blokada koja štiti od dospevanja kalcijuma u nervne ćelije i aktiviranja nerava. Blokirajući kalcijum, magnezijum omogućava da nervi ostanu opušteni. Šolja termički obrađene blitve organizmu dostavlja 37.6% dnevne doze magnezijuma i 10.2% dnevne doze kalcijuma.

Zelena blitva

- Blitva našem organizmu dostavlja potrebnu dozu vitamina C i samim tim pruža zaštitu i jača imuni sistem.

Blitva je odličan izvor vitamina C - samo jedna šolja ovog povrća telu daje 52.2% dnevne doze vitamina C, koji je glavni antioksidant u telu, rastvorljiv u vodi. Svakodnevna konzumacija vitamina C znatno smanjuje rizik od pojave raka debelog creva.

- Zahvaljujući kalijumu koji sadrži, blitva štiti naše srce. Budući da ima važnu ulogu kao elekrolit nervima i utiče na kontrakcije svih mišića u telu, uključujući i srce, kalijum je veoma važan element za rad srca i normalan krvni pritisak.

- Gvožđe koje se nalaz u blitvi nam daje energiju. Blitva je odličan izvor gvožđa - minerala koji se nalazi u svakoj ćeliji čoveka. Jedna šolja termički obrađene blitve nam dostavlja 22% dnevne doze gvožđa.

- Blitva ima antiupalno dejstvo i blagotvorno utiče na kardiovaskularni sistem jer:

- vitamin E koji se nalazi u blitvi i koji je važan antioksidant neutrališe slobodne radikale.

- vlakna u blitvi zadovoljavaju 14.7% dnevnih potreba, a za to je potrebna samo jedna šolja termički obrađene blitve.

- mangan u blitvi daje energiju telu i štiti od antioksidanata.

- sadrži riboflavin i vitamin B6 koji štite kardiovaskularni sistem.

Zeleniši bogati vitaminom E usporavaju gubitak mentalnnih funkcija. Poznato je da se one usporavaju kako godine napreduju, ali se pretpostavlja da redovna konzumacija zelenog i žutog povrća, kao i krstašica, ovaj proces se može usporiti za 40%.

Ako ne zaboravljate da najmanje 3 porcije zeleniša konzumirate dnevno, onda nećete zaboravljati i druge stvari!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Popularni članci danas