Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Jede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zaštoPovećana želja za slatkim
Kod ovog signala iz organizma, velika je verovatnoća da ste nervno iscrpljeni i da Vam je neophodno punjenje energijom, kroz prijem glukoze....
22. jul
Zašto mi se stalno jede slatko?Jedan od glavnih razloga zašto se osećamo privučeni slatkim namirnicama je prisustvo glukoze, koja je glavni izvor energije za naše ćelije....
24. avgust
Zašto ne treba jesti voće uvečeVeruje se da je on slatki otrov za naše telo. Stoga se ne preporučuje da se voće jede u velikim količinama, posebno u večernjim satima.
U svakodnevnom meniju treba da obratimo pažnju i na još nekoliko faktora....
28. april
1
8 korisnih namirnica sa kojima ćemo zavarati glad kasno uvečeSvima se dešavalo da nakon obične večere, kasnije uveče, gledajući neki interesantan film, emisiju, da poželimo da pojedemo nešto - voće, slatko, čips, orašasti plod....
29. maj
Trikovi kod starog pasulja i zašto treba da se jedeSvi znaju da je stari pasulj teška hrana i zato se jede jednom nedeljno. Ljudi ga izbegavaju zbog zdravstvenih problema- kod kolitisa, gastritisa itd, ali on je veoma koristan.
Prema različitim izvodima, bugarski pasulj...
11. okt.
Slatko od ljutih i slatkih paprikaBeli luk se pravi u pastu i dodaje u paprike.
Dodajte šećer, sirće, alevu papriku i so i promešajte.
Stavite na šporet i kuvajte dok se slatko od paprika ne zgusne....
11. okt.
Kako se pravi slatko testoSada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
28. feb.
Zašto se slatko ukiseli?Pogledajte još:
- Zašto se limunska kiselina dodaje u slatko;
- Zašto se pena uklanja sa slatka....
23. jun
Slatka spelta (slatko žito)Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi.
Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke.
Promešajte sve mnogo dobro.
Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
19. januar
Slatkiš sa slatkom u kalupu za kuglofDodati slatko, vodu, ulje i cimet.
Brašno prosejati i dodavati po malo uz neprestano mešanje, dok se ne dobije homogena smesa.
Sipati u kalup za keks koji je nauljen i posut brašnom....
16. feb.
Slatko od paprikaEto, gospođa koja nam ga je ponudila spremila ga je u potpunosti sa ljutim papričicama, čak je rekla da su među najljućim!
Samo slatko mi se jako dopalo, uopšte nije blo ludo ljuto, već prijatno pikantno....
13. okt.
1
Slatko od dženerikaKuvati slatko na srednjoj vatri i povremeno protresti šerpu i skidati penu.
Slatko od dženerika kuvati oko 50 minuta i pokriti vlažnom pamučnom krpom da se ohladi, pa razliti u tegle....
22. jul
Slatko od kestenaZatim ih stavite u hladnu vodu da se ohlade.
Zatim ih ponovo stavite u ključalu vodu, u koju morate dodati sok od limuna. Kada kesteni omekšaju, izvadite ih rešetkastom kašikom i ostavite da se ohlade....
06. maj
Slatko od naraS vremena na vreme promešajte i čim počne da se zgušnjava dodajte sok od limuna. Sada morate stalno mešati sporim pokretima i prokuvati slatko do standardne gustine....
22. mart
Slatko od dženarikaSlatko je gotovo kada se kapljica njega koju kapnete na tanjir ne razliva.
Ostavite slatko od dženarika da se u potpunosti ohladi. Izvadite rozetlu, sipajte je u teglice, zatvorite ih i sterilizujte 10 minuta....
06. avgust
Slatko od mangaProverite da li je slatko gotovo, tako što 1 kašičicu od njega stavite na suvi tanjir i okrećite u stranu - ako ne teče, slatko je gotovo.
Pre uklanjanja sa vatre dodajte sok od limuna i dobro promešajte....
08. jul
Slatko od bundevePromešajte sve i ostavite smesu da se zgusne.
Sipajte gotovu slatko u tegle....
08. januar
Slatko od kupinaOstavite slatko od kupina da se kuva, dok se ne zgsune i dok se kapljica ne razliva po tanjiru.
Dodajte limontus i dokuvajte slatko 2-3 minuta. Sklonite ga sa ringle, sakupite opet penu i prebacite ga u drugu posudu....
11. jul
Slatko od šargarepaNastavljamo da kuvamo slatko još 10 minuta dok se ne zgusne i sklanjamo.
Vruće slatko od šaragrepa sipamo odmah u teglice i čvrsto zatvaramo....
21. jul
Slatko od smokviSipati vruće slatko u oprane i sterilisane tegle, zatvoriti ih poklopcem. Tegle okrenuti naopako(da odstoje na poklopcu deset minuta, pa ih vratiti u prvobitan položaj i odložiti u ostavu....
01. jul
Slatko od pomorandžiAko vam se čini da je slatko previše retko, možete da ga kuvate još malo....
23. feb.
Slatko od smokavaPovremeno mešati slatko i, kada se zgusne, dodati limuntus.
Slatko sipati u tegle dok je još uvek toplo, zatvoriti poklopcem i posle kuvati još 10-ak minuta....
07. feb.
Slatko 80 smokavaGotovo slatko skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Napunite suve tegle, dobro zatvorite odgovarajućim poklopcima i kuvajte oko 5 minuta. Čuvajte na tamnom i hladom mestu....
20. avgust
Slatko od drenjinaStavite smesu na vatru i mešajte lagano kašikom, dok se šećer ne rastopi.
Kuvajte slatko dok se sirup ne zgusne i dodajte vinsku kiselinu.
Nakon 4 minuta skinite slatko sa vatre i pažljivo skinite penu....
16. avgust
Slatko od dinjaSipamo 1 šolju vode i stavljamo na vatru, kuvamo na tihoj vatri, dok ne počne da se zgušnjuje.
Dodajemo limuntus i vanilu, kuvamo još 5 minuta i dok je slatko još toplo rasporedimo u tegle....
13. avgust