Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova....
Jede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zaštoJede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zašto
22. jul
Želja za kiselim Želja za kiselim se javlja, kada je organizmu potrebna stimulacija jetre ili žuči. Bolje ćete se osećati, ako uključite u ishranu namirnice, kao što su limun ili brusnice;/page page5....
Slatko od ljutih i slatkih paprikaSlatko od ljutih i slatkih paprika
11. okt.
Beli luk se pravi u pastu i dodaje u paprike. Dodajte šećer, sirće, alevu papriku i so i promešajte. Stavite na šporet i kuvajte dok se slatko od paprika ne zgusne....
Kako se pravi slatko testoKako se pravi slatko testo
28. feb.
Sada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
Kada se alkohol dodaje jelimaKada se alkohol dodaje jelima
14. jun
Alkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji. Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
Zašto se slatko ukiseli?Zašto se slatko ukiseli?
23. jun
Pogledajte još: - Zašto se limunska kiselina dodaje u slatko; - Zašto se pena uklanja sa slatka....
U koja jela se dodaje husk?U koja jela se dodaje husk?
05. jul
Voćni musevi postaju posebno zdravi ako se dodaju vlakna sa 1 kašikom huska....
U koja jela se dodaje kardamom?U koja jela se dodaje kardamom?
22. nov.
Mahune kardamoma koje se dodaju u rižoto ne jedu se, one samo daju ukus jelu. Kardamom se dodaje u mnoge sosove i supe. Kardamom je dobar za supu od graška i pasulja, kao i supu od sočiva....
Slatka spelta (slatko žito)Slatka spelta (slatko žito)
19. januar
Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi. Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke. Promešajte sve mnogo dobro. Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
Slatkiš sa slatkom u kalupu za kuglofSlatkiš sa slatkom u kalupu za kuglof
16. feb.
Umutiti šećer sa kiselim mlekom i sodom. Dodati slatko, vodu, ulje i cimet. Brašno prosejati i dodavati po malo uz neprestano mešanje, dok se ne dobije homogena smesa....
Slatko 80 smokavaSlatko 80 smokava
20. avgust
Pred kraj kuvanja dodajte limunsku kiselinu. Gotovo slatko skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Napunite suve tegle, dobro zatvorite odgovarajućim poklopcima i kuvajte oko 5 minuta....
Slatko od kajsijeSlatko od kajsije
24. sep.
Dodajte limunsku kiselinu. Rasporedite slatko u tegle i okrenite ih poklopcem na dole, dok se ne ohladi....
Slatko od dunjeSlatko od dunje
24. sep.
Dodajte ih smesi sa šećerom i kuvajte na tihoj vatri, dok se smesa ne zgusne dovoljno. Slatko rasporedite u tegle ok je još toplo. Zatvorite tegle i odložite ih. Nije potrebno da se sterilišu....
Slatko od aronijeSlatko od aronije
31. maj
Pripremite šećerni preliv od vode i šećera i čim se zgusne stavite aroniju u preliv. Po želji dodajte 1 štapić cimeta i koru limuna. Kuvajte dok se ne zgusne....
Slatko od jabukaSlatko od jabuka
31. maj
Slatko se kuva dok jabuke ne omekšaju i dok se sirup ne zgusne. Na kraju se dodaje kislina. Gotovo slatko sipati dok je još vrelo u tegle, zatvorite i odmah se okrenite naopako....
Slatko od šljivaSlatko od šljiva
20. jun
Skida se sa vatre i stavlja se voće. Ostavljamo voće da upije sirup, nakon toga ponovo stavljamo na vatru. Kuvamo dok se sirup ne zgusne. Pet minuta pre skidanja sa vatre dodajemo limunsku kiselinu....
Slatko od višanjaSlatko od višanja
20. jun
Kada skinete slatko sa vatre dodajte vanilu, koju možete zameniti rozetlom. Gotovo slatko sipajte u tegle, koje zatvorite poklopcima i čuvajte ga na suvom i tamnom mestu....
Slatko od jagodaSlatko od jagoda
05. jun
Sledećeg dana ih stavljamo na vatru da se kuvaju sa jednom čašom vode. Kad se sirup zgusne, dodajemo limunsku kiselinu....
Slatko od bresakaSlatko od bresaka
03. jun
Ponovo se stavlju na vatru i kuvaju dok se sirpu ne zgusne. Tri-četiri minuta pre nego što se skine sa vatre i dodaje se vinska kiselina. Slatko se ostavlja sa odstoji 7-8 sati, nakon toga se sipa u tegle....
Slatko od marelaSlatko od marela
10. sep.
Čim procenimo da je došao trenutak, dodajemo limunsku kiselinu i ostavljamo da se krčka još 3-4 minuta. Sipamo u suve zagrejane tegle s poklopcem. U tri od njih stavljamo po 1 kašičicu ruma do ruba tegle....
Slatko od trešanjaSlatko od trešanja
21. maj
Nakon toga se ponovo vraća na vatru. Kuva se dok se sirup ne zgusne. Pet minuta pre skidanja sa vatre se dodaje limunska kiselina. Vanilu stavljamo u poslednjem trenutku....
Slatko od malinaSlatko od malina
21. maj
Maline ostaviti da stoje u sirupu 1 sat, nakon čega slatko kuvati dok neophodne gustine. Neprestano skidati penu. Oko 3-4 minuta pre nego slatko sklonite od vatre, dodati vinsku kiselinu....
Slatko od grožđaSlatko od grožđa
21. maj
Slatko se kuva, dok se ne skuva voće i ne zgusne sirup. Dodaje se vinska kiselina rastovrena u vodi i kuva se još 2-3 minuta. Skuvano slatko se ostavlja da odstoji 5-6 sati u posudi, i nakon toga se sipa u tegle....
Slatko od urmiSlatko od urmi
22. maj
Ako više volite slatko, onda dodajte još meda. Tako napravljeno slatko stavite u tegle i zatvorite. Može se konzumirati na razne načine - sa dvopekom, za kolače, a veoma se dobro kombinuje i sa mesom....
Slatko od drenjinaSlatko od drenjina
16. avgust
Stavite smesu na vatru i mešajte lagano kašikom, dok se šećer ne rastopi. Kuvajte slatko dok se sirup ne zgusne i dodajte vinsku kiselinu. Nakon 4 minuta skinite slatko sa vatre i pažljivo skinite penu....