Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova....
02. april
Jede Vam se slatko, kiselo ili slano? Pogledajte zaštoŽelja za kiselim
Želja za kiselim se javlja, kada je organizmu potrebna stimulacija jetre ili žuči. Bolje ćete se osećati, ako uključite u ishranu namirnice, kao što su limun ili brusnice;/page
page5....
22. jul
Slatko od ljutih i slatkih paprikaBeli luk se pravi u pastu i dodaje u paprike.
Dodajte šećer, sirće, alevu papriku i so i promešajte.
Stavite na šporet i kuvajte dok se slatko od paprika ne zgusne....
11. okt.
Kako se pravi slatko testoSada već imate slatko testo. Možete ga iskoristiti za pravljenje najrazličitijih vrsta kolača, gurabija itd....
28. feb.
Kada se alkohol dodaje jelimaAlkohol, osim što se može direktno konzumirati, odlično se kombinuje i sa pojedinim jelima. Tačnije, on je dobar pomoćnik u kuhinji.
Korišćenje alkohola u kulinarstvu nije ništa novo i odavno je pokazalo svoje prednosti...
14. jun
Zašto se slatko ukiseli?Pogledajte još:
- Zašto se limunska kiselina dodaje u slatko;
- Zašto se pena uklanja sa slatka....
23. jun
U koja jela se dodaje husk?Voćni musevi postaju posebno zdravi ako se dodaju vlakna sa 1 kašikom huska....
05. jul
U koja jela se dodaje kardamom?Mahune kardamoma koje se dodaju u rižoto ne jedu se, one samo daju ukus jelu.
Kardamom se dodaje u mnoge sosove i supe. Kardamom je dobar za supu od graška i pasulja, kao i supu od sočiva....
22. nov.
Slatka spelta (slatko žito)Ostavite speltu u vodi dok se ne ohladi.
Procedite skuvano žito/speltu i dodajte sve ostale sastojke.
Promešajte sve mnogo dobro.
Čuvajate slatku speltu (slatko žito) u kutiji u frižideru....
19. januar
Slatkiš sa slatkom u kalupu za kuglofUmutiti šećer sa kiselim mlekom i sodom. Dodati slatko, vodu, ulje i cimet.
Brašno prosejati i dodavati po malo uz neprestano mešanje, dok se ne dobije homogena smesa....
16. feb.
Slatko 80 smokavaPred kraj kuvanja dodajte limunsku kiselinu.
Gotovo slatko skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Napunite suve tegle, dobro zatvorite odgovarajućim poklopcima i kuvajte oko 5 minuta....
20. avgust
Slatko od kajsijeDodajte limunsku kiselinu. Rasporedite slatko u tegle i okrenite ih poklopcem na dole, dok se ne ohladi....
24. sep.
Slatko od dunjeDodajte ih smesi sa šećerom i kuvajte na tihoj vatri, dok se smesa ne zgusne dovoljno. Slatko rasporedite u tegle ok je još toplo.
Zatvorite tegle i odložite ih. Nije potrebno da se sterilišu....
24. sep.
Slatko od aronijePripremite šećerni preliv od vode i šećera i čim se zgusne stavite aroniju u preliv.
Po želji dodajte 1 štapić cimeta i koru limuna. Kuvajte dok se ne zgusne....
31. maj
Slatko od jabukaSlatko se kuva dok jabuke ne omekšaju i dok se sirup ne zgusne. Na kraju se dodaje kislina.
Gotovo slatko sipati dok je još vrelo u tegle, zatvorite i odmah se okrenite naopako....
31. maj
Slatko od šljivaSkida se sa vatre i stavlja se voće. Ostavljamo voće da upije sirup, nakon toga ponovo stavljamo na vatru. Kuvamo dok se sirup ne zgusne.
Pet minuta pre skidanja sa vatre dodajemo limunsku kiselinu....
20. jun
Slatko od višanjaKada skinete slatko sa vatre dodajte vanilu, koju možete zameniti rozetlom.
Gotovo slatko sipajte u tegle, koje zatvorite poklopcima i čuvajte ga na suvom i tamnom mestu....
20. jun
Slatko od jagodaSledećeg dana ih stavljamo na vatru da se kuvaju sa jednom čašom vode.
Kad se sirup zgusne, dodajemo limunsku kiselinu....
05. jun
Slatko od bresakaPonovo se stavlju na vatru i kuvaju dok se sirpu ne zgusne. Tri-četiri minuta pre nego što se skine sa vatre i dodaje se vinska kiselina.
Slatko se ostavlja sa odstoji 7-8 sati, nakon toga se sipa u tegle....
03. jun
Slatko od marelaČim procenimo da je došao trenutak, dodajemo limunsku kiselinu i ostavljamo da se krčka još 3-4 minuta. Sipamo u suve zagrejane tegle s poklopcem. U tri od njih stavljamo po 1 kašičicu ruma do ruba tegle....
10. sep.
Slatko od trešanjaNakon toga se ponovo vraća na vatru. Kuva se dok se sirup ne zgusne.
Pet minuta pre skidanja sa vatre se dodaje limunska kiselina. Vanilu stavljamo u poslednjem trenutku....
21. maj
Slatko od malinaMaline ostaviti da stoje u sirupu 1 sat, nakon čega slatko kuvati dok neophodne gustine. Neprestano skidati penu.
Oko 3-4 minuta pre nego slatko sklonite od vatre, dodati vinsku kiselinu....
21. maj
Slatko od grožđaSlatko se kuva, dok se ne skuva voće i ne zgusne sirup.
Dodaje se vinska kiselina rastovrena u vodi i kuva se još 2-3 minuta.
Skuvano slatko se ostavlja da odstoji 5-6 sati u posudi, i nakon toga se sipa u tegle....
21. maj
Slatko od urmiAko više volite slatko, onda dodajte još meda.
Tako napravljeno slatko stavite u tegle i zatvorite. Može se konzumirati na razne načine - sa dvopekom, za kolače, a veoma se dobro kombinuje i sa mesom....
22. maj
Slatko od drenjinaStavite smesu na vatru i mešajte lagano kašikom, dok se šećer ne rastopi.
Kuvajte slatko dok se sirup ne zgusne i dodajte vinsku kiselinu.
Nakon 4 minuta skinite slatko sa vatre i pažljivo skinite penu....
16. avgust