Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je UHT mleko?Šta je UHT mleko?
14. mart
U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama....
Za šta je korisno ovčije mleko?Za šta je korisno ovčije mleko?
12. jul
Ovčije mleko je veoma ukusno i hranljivo. Ima bogat i pun, delikatan i blago sladak ukus. Gustina ovog mleka je veća od gustine kravljeg i kozjeg mleka. Sadrži važne vitamine grupe B....
Domaće kiselo mleko sa mlekom u prahuDomaće kiselo mleko sa mlekom u prahu
18. dec.
Ostavite kiselo mleko u teglama u frižideru preko noći. Nakon toga je spremno za konzumaciju. Domaće kiselo mleko sa mlekom u prahu je veoma ukusno....
Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?Šta sadrži kokosovo mleko i zbog čega je korisno?
03. avgust
Nezaslađeno kokosovo mleko u limenkama često ima manje masti i kalorija od konzerviranog kokosovog mleka....
Šta sadrži mleko u prahu?Šta sadrži mleko u prahu?
15. jun
Mleko u prahu je praškasti rastvorljiv proizvod, koji se dobija metodom sušenja kravljeg mleka....
Šta je resveratol i za šta je koristan?Šta je resveratol i za šta je koristan?
25. dec.
Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki. Može se koristiti i kao dodatak...
Šta je solanin?Šta je solanin?
20. dec.
Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani. Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
Šta je umami?Šta je umami?
03. maj
Namirnice sa visokim vrednostima ovog ukusa su: losos, razne vrste pečuraka, kiseli kupus, meso, nešto povrća i na kraju, ali ne i najmanje važno – majčino mleko....
Šta je teroar?Šta je teroar?
22. nov.
U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
Šta je Maća?Šta je Maća?
01. okt.
Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
Šta je acidofilno mleko?Šta je acidofilno mleko?
17. maj
Acidofilno mleko je vrsta kiselog mleka gušće konzistencije. Šta treba da znate o acidofilnom mleku Acidofilno mleko je vrsta pasterizovanog mleka stvorenog od specifične bakterije, Lactobacillus acidophilus....
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Šta je GHI maslac i za šta je koristan?
03. sep.
Tradicionalno se proizvodi zagrevanjem kravljeg mleka dok sadržaj vode u njemu ne ispari i njegove čvrste materije mogu da budu filtrirane, ostavljajući za sobom samo tečnu mast....
Šta je godži bobica i za šta je korisnaŠta je godži bobica i za šta je korisna
25. april
Godži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti. Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
Magareće mleko - zašto je toliko korisno?Magareće mleko - zašto je toliko korisno?
02. april
Korisne materije u magarećem mleku ima mnogo vipe od onih u drugim vrstama mleka. Ono sadrži 60 puta više vitamina C u odnosu na kravlje mleko....
Rizi je biziRizi je bizi
08. jul
Rizi je bizi se servira toplo!...
Šta je to poširanje?Šta je to poširanje?
15. mart
Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
Šta je voćno povrće?Šta je voćno povrće?
11. nov.
U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije. Međutim, ljudski um deli biljke na...
Šta je metoda konfi?Šta je metoda konfi?
30. april
Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti. Tokom vekova...
Šta je limunska kiselina?Šta je limunska kiselina?
02. april
Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama. Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
Šta je ovo-vegetarijanac?Šta je ovo-vegetarijanac?
28. feb.
Dijeta bi isključila sve mesne i životinjske mesne proizvode i u potpunosti životinjsko mleko i mlečne proizvode uključujući kravlje mleko, sir, maslac i sve proizvode napravljene od ovih mlečnih proizvoda....
Šta je to branč?Šta je to branč?
09. okt.
Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji. Odakle potiče ovaj naziv? Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
Koje mleko je najbliže majčinom mleku?Koje mleko je najbliže majčinom mleku?
20. maj
Pogledajte još: - Šta je bifidno mleko; - Od kog meseca se daje kiselo mleko bebi....
Kiselo mleko sa cimetom - za šta pomaže?Kiselo mleko sa cimetom - za šta pomaže?
20. mart
Cimet i kiselo mleko su namirnice od izuzetne koristi za telo. I cimet i kiselo mleko pokazuju različita svojstva koja poboljšavaju zdravlje....
Koje biljno mleko se za šta koristi?Koje biljno mleko se za šta koristi?
09. okt.
Biljna mleka kao što je bademovo mleko, ovseno mleko, već klasično sojino mleko i druga dobijaju ogromnu popularnost širom sveta. Ljudi prelaze na njih iz zdravstvenih, moralnih ili drugih razloga....
Sutlijaš (mleko s pirinčem)Sutlijaš (mleko s pirinčem)
14. jun
Nakon što je pirinač omekšao, dolivamo sveže mleko. Kad mleko provri dodajemo šećer i vanilin šećer. Mešamo dobro dok se šećer ne sitopi i ostavimo na slaboj vatri još oko 5 minuta....