Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Maki BeriMaki beri /maqui berry/ ili maki bobice predstavljaju male plodove ljubičaste boje, koje rastu u dalekoj Patagoniji. U dalekoj prošlosti su Indijanci konzumirali listove, stablo i plodove maki beri uglavnom za lečenje raznih...
09. avgust
Zdravstvene prednosti Maki bobica (Maki Beri)Sigurno ima ljudi koji nisu čuli za voće Maki Beri. Još se nazivaju i Maki bobice i Makui bobice. O Maki bobicama ćemo govoriti u ovom članku. Pre svega, treba napomenuti da su to mali plodovi tamnoljubičaste boje koji...
11. nov.
Šta sadrži maki beri?Maki beri je voće koje su otkrili Indijanci pre nekoliko vekova. Voće raste u Patagoniji, a danas se smatra najmoćnijim antioksidansom na svetu.
Maki beri je voće sa malim bobicama koje su ljubičaste boje. Indijanci...
27. jul
Maki sušiMaki suši servirajte sa soja sosom, vasabi sosom i kriškama mariniranog đumbira.
Od ovih sastojaka dobijate oko 56 suši komada....
24. januar
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani.
Međutim, malo se govori o trovanju solaninom i kako pravilno skladištiti...
20. dec.
Šta je umami?Dugi niz godina postojala su četiri prepoznata osnovna ukusa: slatko, kiselo, slano i gorko. Umami, ili peti ukus, je relativno nedavno otkriće.
Zvanično definisan kao poseban ukus 1980-ih, umami je pravi delikates....
03. maj
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je godži bobica i za šta je korisnaGodži bobice su plodovi biljke Licium barbarum. Ona raste pre svega u Aziji i Jugoistočnoj Evropi. Tvrdi se da je ovo hrana dugovečnosti, lepote, zdravlja i mladosti.
Sadržaj vitamina, minerala i aminokiselina u...
25. april
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?GHI maslac je je mlečna mast za kuvanje sa jedinstvenom aromom orašastih plodova. GHI maslac je popularan u svetu i najviše se koristi u indijskoj kuhinji. Poznat i kao pročišćeni maslac ili rafinisani maslac, pogodan je...
03. sep.
Šta je to branč?Branč postaje sve popularniji preko vikenda u našoj zemlji.
Odakle potiče ovaj naziv?
Branč je kombinacija breakfast (doručak) i lunch (ručak), tj. doručko-ručak. Ova reč je pozajmljenica i njenom domovinom smatra...
09. okt.
Šta je UHT mleko?U velikom gradu nije tako lako pronaći prirodno sveže mleko. Kravlje mleko odmah nakon muže gotovo da nema štetnih mikroorganizama. Ali posle nekoliko sati, bakterije iz okoline ulaze unutra, pa konzumacija mleka u sirovom...
14. mart
Šta je voćno povrće?U botanici se veruje da je definicija „povrće” krajnje netačna i da zapravo ne postoji. Postoje plodovi i jestivi delovi biljaka u kojima se akumuliraju rezervne hranljive materije.
Međutim, ljudski um deli biljke na...
11. nov.
Šta je metoda konfi?Danas postoji mnogo načina za konzerviranje hrane koji mogu da je sačuvaju dugo nakon njenog spremanja. Današnja dostignuća kulinarstva u tom smislu su plod mnogih pokušaja započetik još u dubokoj drevnosti.
Tokom vekova...
30. april
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina je slaba organska kiselina koja se nalazi u velikom broju voća i povrća. Koristi se kao aditiv i konzervans u mnogim namirnicama.
Limunska kiselina je prirodna komponenta voća i voćnih sokova. Najznačajnije...
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Ovo-vegetarijanac je osoba koja ne jede meso ili mlečne proizvode, ali jede jaja i proizvode od jaja. Ova vrsta vegetarijanaca ne jede mlečne proizvode uključujući mleko, sir ili maslac. Reč "ovo" potiče od latinske reči...
28. feb.
Šta je to poširanje?Kulinarske emisije i blogovi su sve više popularniji. Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja...
15. mart
Nergi BeriNergi beri (Nergi Berry) predstavlja plod vrste Actinidia arguta, poznat kao Sibirski kivi. Plodovi su mali, zeleni i ukusni. Spolja izgledaju kao grožđe. Iznutra liče na kivi. I ukus je nešto kao mešavina oboje.
Istorija...
30. dec.
Godži BeriJedna od tajni azijske dugovečnosti dolazi sa Himalaja i Severne Kine - Godži beri, iliti godži bobice. Kod nas ovo voće stiče sve veću popularnost, iako se širom sveta zna za njega već odavno.
Godži bobice ili licijum...
29. avgust
Akai BeriAkai bobice (Acai berry) predstavljaju malo ljubičasto voće veličine trešnje. Raste u šumama Amazona, a ukus se može okarakterisati kao kombinacija orašastih plodova i kupina. Akai beri je kod nas relativno nepoznato...
08. avgust
Šta je Akai bobica (Acai berry) i za šta je dobra?Svi su čuli za godži bobicu i njene zdravstvene koristi. Mnogi je koriste za razne zdravstvene tegobe i za podizanje tonusa organizma.
Akai bobica nije toliko poznata kao godži bobica, ali nije ništa manje efikasna...
09. dec.
Šta sadrži akai beri?Egzotično voće postaje sve popularnije u savremenom svetu. Ono nalazi primenu u raznim receptima i postaju sve preferiraniji izbor među voćem.
Akai beri je primer egzotičnog i neobičnog voća. To je mali ljubičasti...
20. feb.