Bonapeti.rs»Članci»Pretraga
Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest
Šta je to branč?Odmah nakon toga dolazi nova porcija hrane sa večerom.
Prvobitna ideja je da se smisli naziv za konzumaciju hrane koja se odvija nakon kasnog ustajanja vikendom....
09. okt.
Šta je to poširanje?Već postoje i kanali posvećeni hrani i načinima spremanja hrane, a na internetu možete naći razne kulinarske recepte i savete - od kuvanja pasulja do pravljenja elegantnih deserata....
15. mart
Za šta je dobra zelena hrana?Hrana bogata ovim pigmentom igra ulogu u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, zaštiti od raka i zračenja....
28. mart
Šta je to keto dijeta?Ketogena (ili keto) dijeta je dijeta koja uključuje hranu sa malo ugljenih hidrata i sa visokim sadržajem masti....
02. maj
Šta je to proteinska glad?Ovo shvatanje ovog tipa dijete je tako zato što nije potrebno da se ograničava količina hrane, već vrste hrane koju uzimamo.
Ovo nije sasvim tako....
30. jul
Tiho mršavljenje – šta je to?Isto tako možete reći i za spanać u vašem tanjiru – da ste danas jednostavno odlučili da se hranite zdravo i da vam je dosadila masna hrana....
20. feb.
Šta je košer so?Ukus hrane koju pripremamo ne bi vredeo ništa, ako nismo stavili bar malo soli. U poslednje vreme, međutim, sve se više govori o štetnosti soli i njenoj zloupotrebi u ishrani, a na štetu zdravlja....
16. jun
E320 - šta je to u stvari?E320 pripada aditivima za hranu, koji se koriste u pripremi hrane....
09. mart
Ulje origana - šta je to i zašto je korisnoAntibakterijski efekat - ulje origana ima snažan efekat protiv 5 vrsta bakterija, uglavnom povezanih sa trovanjem hranom. Sve one su opasni patogeni, ali proizvod od biljke origano uspeo je da ih uništi....
16. nov.
Šta je to noćno povrće i da li je opasno?Ako slučajno naiđete na izraz "noćno povrće", nemojte misliti da je reč o nekom egzotičnom povrću, koje dolazi sa druge strane sveta. Ovaj naziv nosi povrće iz porodice krompira, koje ima oko 2000 vrsta. Većina njih se...
22. maj
Šta je resveratol i za šta je koristan?Resveratol je prirodno jedinjenje koje se nalazi u ljuskama grožđa, ali pošto se iz ljuspi ovog voća može izvuči bas mala količina, izvlači se sintetički - hemijski i biotehnološki.
Može se koristiti i kao dodatak...
25. dec.
Šta je teroar?U temama koj se tiču vina i proizvodnje vina često se govori o teroaru. Šta je teroar? Reč terroir bukvalno znači teren, ali ovaj pojam ne iscrpljuje njegov smisao. Za vino ovo je jedna koncepcija koja se sastoji od mnoštva...
22. nov.
Šta je Maća?Maća je visokokvalitetni japanski fino mleveni zeleni čaj sa vekovnom istorijom. Potiče iz večne zelene biljke Camellia Sinensis. Istorija nam govori da se pojavio pre više od 800 godina kada jedan monah-budista unosi eleksir...
01. okt.
Šta je solanin?Većina vas malo zna da svakodnevno unosi toksin solanin konzumirajući svoju omiljenu hranu. Svi konzumiramo povrće, ono je ukorenjeno u našoj ishrani....
20. dec.
Šta je umami?Umami je postao popularan kao aroma za proizvođače hrane koji pokušavaju da poboljšaju ukus hrane sa niskim sadržajem natrijuma....
03. maj
Leberkez - šta je to i kako se pravi?Ako ste i vi pravi gurman i obožavate da eksperimentišete isprobavajući nova i nova jela, onda svakako treba da probate i bavarski leberkez. Ovo je zapravo nemački delikates koji se pravi od mlevenog mesa u kalupu za kolač...
05. jul
Zavisnost od čokolade - šta je to i kako da je prebrodimo?Čokolada i druga slatka hrana može da promeni nivoe šećera u krvi....
30. avgust
Šta je godži bobica i za šta je korisnaS obzirom da su godži bobice prijatnog ukusa, njihov plod se može direktno konzumirati, ali može i da se stavi i u različitu hranu i pića....
25. april
Šta je GHI maslac i za šta je koristan?Ljudi sa intolerancijom na laktozu mogu da koriste GHI maslac u svojoj hrani bez ikakvog rizika po svoje zdravlje....
03. sep.
Akvafaba - šta je to i kako da ga koristimo?Ona je nova moderna hrana, jedna interesantna mogućnost za vegane. Može mirno da se koristi kako u slatkim, tako i u slanim jelima.
Reč potiče od latinske reči fava (pasulj) i aqua (voda)....
04. dec.
Mizu Jokan - šta je to i kako se priprema?Primeri dodatnih sastojaka uključuju hranu kao što su seckani kesteni, slatki krompir i voće. Još jedan popularan ukus je ukus zelenog čaja....
03. maj
Šta je metoda konfi?Tokom vekova ljudi su pokušavali da sačuvaju hranu koju su spremaliu duže vreme putem različitih vrsta obrade. Jedan od načina čuvanja skuvane hrane duže vreme je konfitiranje ili još obrada metodom konfi....
30. april
Šta je limunska kiselina?Limunska kiselina se može koristiti kao aditiv za hranu i konzervans i može se koristiti za čuvanje vitamina C. Koristi se u konzerviranju, zamrzavanju i sušenju hrane i namirnica....
02. april
Šta je ovo-vegetarijanac?Vegani obično imaju etičke i ekološke razloge uz zdravstvene probelemekoji određuju njihov izbor hrane....
28. feb.