Način pripreme
Uzimamo očišćenu ribu. Sačuvamo glavu i rep. U unutrašnjost stavimo lumun, isečen na krugove, strukove majčine dušice i malo bibera. Preko nje poređamo kriške od limuna i malo majčine dušice.
Izrendamo koru šest limuna. Pomešamo je sa biberom i promešamo sa krupnijom soli. Dodajemo i sok od limuna, oko 100-120 ml. Promešamo još jednom.
Obložimo pleh listom papira za pečenje. Preko sipamo oko 1/3 soli i rasporedimo jedan sloj. Stavljamo ribu na so. Pokrivamo potpuno i pritisnemo da dobro zalepi.
Ribu pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180-200 stepeni 45-60 minuta.
Kad se riba ohladi, udarimo koru od soli nekim predmetom dok se ne slomi. Pažljivo skidamo koricu i vadimo ribu. Serviramo sa sezonskom salatom.
Savet Pošto ne volim šarana ovaj recept pripremam za Nikoljdan. Možete koristite i drugu vrstu bele ribe. Uspešan recept bude i sa brancinom i oradom.