Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Praznični hleb»Pogača za Vavedenje Bogorodičino

Pogača za Vavedenje Bogorodičino

Tanya LevenovaTanya Levenova
Kuvar
16642679
Pogača za Vavedenje Bogorodičino
Fotografije: Tanya Levenova
2 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
6
"Specijalna pogača za specijalni praznik"

Potrebni sastojci

  • brašno - 700 g
  • kvasac - 20 g
  • jaja - 2 komada
  • sveže mleko - 300 ml
  • kiselo mleko - 2 supene kašike
  • ulje - 5 supenih kašika
  • so - 1 ravna kašičica
  • šećer - 1 ravna kašičica
  • za premazivanje
  • žumance - 1 komad
  • sveže mleko - 1/2 kašičica
  • susam - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Od sastojaka zamesimo srednje meko testo. Ostavljamo na toplom i pokrivenom - 30 minuta. Nakon toga malo premesite i podelite testo na 4 jednaka dela.

Od prve dve razvijte kore, veličine tanjira. Namažite između uljem i zajedno razvijte na veliki krug /ili pravougaonik/ debljine oko pola centimetra.

Od ovog kruga isecite vertikalne duge trouglove sa osnove oko 5 cm. Uvijte ih u kiflice - poređajte pokraj pleha.

Druga dva dela podelite na po dva dela. Oblikujte na 4 lopte. Razvijte ponovo tanko i poređajte jednu na drugu, namažite uljem između.

Ponovo razvucite malo i isecite krugove na 8 delova. Od svakog dobijenog trougla sa prorezom po sredini, uzmite vrh i provucite ga odozdo na gore kroz prorez.

Dobijeni list ređajte iza kiflica, svaki list ispred stavite ispod sledećeg. Pokrijte oblkovanu pogaču i ostavite je na toplom oko 30 minuta.

Nakon toga je namažite pripremljenim žumancem, pospite susamom i stavite u rernu.

Uključite na 180 stepeni i pecite oko 40-50 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: