Način pripreme
Pile očistimo, operemo i ocedimo. Posolimo krupnijom morskom solju spolja i izunutra - tako ostavljamo oko 1 sat. U duboku posudu u kojoj ćemo mesiti testo, sipamo mlako sveže mleko, med i kvasac.
Mešamo dok se med i kvasac ne rastvore. Dodajemo 2 kašičice brašna, promešamo i ostavljamo 15 minuta. Dodajemo maslinovo ulje, so, jaja, origano, majčinu dušicu, biber, šarenu so. Dodajemo malo mlake vode i zamesimo srednje tvrdo testo.
Podelim ga na 4 lopte i ostavljamo da odstoji 10 minuta. Svaku loptu razvučemo na brašnom posutoj radnoj površini na ne veliki krug. Namažemo mekanim kravljim maslacem i tri stavljamo jednu na drugu, a četvrtu stavljamo na vrh, nju ne mažemo.
Oklagijom pažljivo razvučemo u krug. Namažemo maslacem ik savijamo kao koverat. Ponovo razvučemo dovoljno da pile može da stane. Stavljamo pile, dobro umoramo i stavljamo u dobro namazan pleh.
Umutimo žumance sa malo svežeg mleka i namažemo testo odozgo. Stavljamo komadiće maslaca. Pleh sa piletm stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na oko 10 minuta. Vadimo, sipamo oko 500 ml vode, uvijamo aluminijumskom folijom i pečemo oko sat i po.
Isključite rernu i ostavite još 30 minuta unutra. Servirajte sa mlečnim sosom sa belim lukom i limunom.
Hleb nije neophodan na trpezi - postoji verovatoća da testo bude pojedeno pre pečenog pileta.
Napomena: Kada sam pravila ovo pile u testu kući, dok smo bili mali smo ga nazvali pile u piti. To je ostao jedno od omiljenih sećanja njihovog detinjstva.