Pile u piti

Velichka ShtarbanovaVelichka Shtarbanova
Šef kuhinje
258571k
Pile u piti
Fotografije: Velichka Shtarbanova
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
4
"Ukusno jelo sa kojem ćete porodični praznik pretvoriti u secijalnu avanturu, o kojoj će se dug pričati"

Potrebni sastojci

  • pile - oko 1.3 kg
  • morska so - 1 kašičica, krupnija
  • za testo
  • brašno - oko 1 kg
  • suvi kvasac - 1/3 kesice
  • sveže mleko - 150 ml
  • med - 1 kašičica
  • so - 1 ravna kašičica
  • jaja - 2 komada - 1 žumance odvajamo za premazivanje
  • maslinovo ulje - 1 supena kašika
  • origano - 1 prstohvat
  • majčina dušica - 1 prstohvat
  • biber - 1 prstohvat
  • šarena so - 1 prstohvat
  • maslac - 100 g /za pravljenje lisnatog testa/
  • ulje - 50 g /za premazivanje pleha/
* merne jedinice

Način pripreme

Pile očistimo, operemo i ocedimo. Posolimo krupnijom morskom solju spolja i izunutra - tako ostavljamo oko 1 sat. U duboku posudu u kojoj ćemo mesiti testo, sipamo mlako sveže mleko, med i kvasac.

Mešamo dok se med i kvasac ne rastvore. Dodajemo 2 kašičice brašna, promešamo i ostavljamo 15 minuta. Dodajemo maslinovo ulje, so, jaja, origano, majčinu dušicu, biber, šarenu so. Dodajemo malo mlake vode i zamesimo srednje tvrdo testo.

Podelim ga na 4 lopte i ostavljamo da odstoji 10 minuta. Svaku loptu razvučemo na brašnom posutoj radnoj površini na ne veliki krug. Namažemo mekanim kravljim maslacem i tri stavljamo jednu na drugu, a četvrtu stavljamo na vrh, nju ne mažemo.

Oklagijom pažljivo razvučemo u krug. Namažemo maslacem ik savijamo kao koverat. Ponovo razvučemo dovoljno da pile može da stane. Stavljamo pile, dobro umoramo i stavljamo u dobro namazan pleh.

Umutimo žumance sa malo svežeg mleka i namažemo testo odozgo. Stavljamo komadiće maslaca. Pleh sa piletm stavljamo u prethodno ugrejanu rernu na oko 10 minuta. Vadimo, sipamo oko 500 ml vode, uvijamo aluminijumskom folijom i pečemo oko sat i po.

Isključite rernu i ostavite još 30 minuta unutra. Servirajte sa mlečnim sosom sa belim lukom i limunom.

Hleb nije neophodan na trpezi - postoji verovatoća da testo bude pojedeno pre pečenog pileta.

Napomena: Kada sam pravila ovo pile u testu kući, dok smo bili mali smo ga nazvali pile u piti. To je ostao jedno od omiljenih sećanja njihovog detinjstva.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: