Način pripreme
Dobro očistite ribu od krljušti, odsecite glave i ukljonite unutrašnje organe. Posolite ribu spolja i ostavite je da odstoji nekoliko sati. U međuvremenu, pripremamo sos.
U blender stavite očišćeni beli luk, izmrvljeni hleb (koji smo prethodno ispekli do zlatne boje i ohladili), orahe, kiselo mleko, ulje i so. Sve dobro izblendujte.
Ako je dobiveni sos gust kao kaša - dodajemo vodu da bi bio manje gust. Prema godišnjem dobu, možemo dodati zelenilo - mirođiju ili peršun. Tako dobijeni sos se ostavlja u frižider da se ohladi.
U list od novina stavite brašno i pola očišćene ribe. Uhvatite krajeve novina tako da brašno ne izlazi i protresite snažno da se riba savršeno obloži brašnom.
Pržite u vrućem tiganju sa više ulja do zlatne boje sa obe strane. Toplu ribu prelijte sosom i poslužite.