Način pripreme
Pastrmke dobro očistite i ne zaboravite da odstranite škrge. Operite ribe i osušite ih ubrusom. Unutrašnjost riba posolite i pobiberite, a spolja ih premažite sveže isceđenim sokom od limuna.
Ako ste napolju i imate mogućnosti da založite vatru, stavite jedan stari crep (ćeramidu) dužine kao što je i riba na žar i u nju položite ribu, prethodno crep premažite maslacem.
U kućnim uslovima možete koristiti električni roštilj - ploču. Pecite ribu dok se sama ne odlepi od ploče (crepa) i okrenite je na drugu stranu.
U čaši promešajte istopljeni maslac sa suvim začinima i 1 kašiko sveže isceđenog soka od limuna. Dobro promešajte da se smesa ujednači.
Nasecite povrće na krupne komade i svaki komad premažite smesom začina sa obe strane. Stavite povrće na ploču (crep).
Pecite dok ne dobijete odgovarajuću boju. Poslužite u atraktivnim tanjirima i ukrasite kolutima limuna. Ako je riba pripremljena na ćeramidi, možete i nju da koristite kao tanjir. Ako vam je preostalo marinade, možete da njome prelijete gotovo jelo.