Način pripreme
Da bi pogača bila mekana i ukusna, prosejemo brašno dva-tri puta. Na dno sipamo so, pošto znamo da se so i kvasac ne vole.
U mlako sveže mleko, pomešano sa vodom izmrvimo kvasac i dobro pomešamo sa medom i kašikom brašna. U posudi dobro umutimo jaja. Žumanca pomešamo sa malo svežeg mleka i ostavljamo sa strane za premazivanje pogače.
U odgovarajućoj dubokoj posudi pravimo udubljenje u koje sipamo kvasac, jaja, biljnu mast i nekoliko kapljica sirćeta. Sve dobro promešamo. Dodajemo onoliko brašna, koliko je potrebno da se zamesi glatko i meko testo. Ne preterujemo sa mešnjom.
Pokrivamo posudu pamučnom krpom i ostavljamo na toplom 50 minuta da se udvostruči zapreminu.
Sipamo nadošlo testo na brašnom posutu radnu površinu. Podelimo ga na tri dela. Svaki od njih razvučemo na usku i dugu traku. Obilno namažemo rastopljenim maslacem.
Poređamo jednu na drugu. Uvijamo u rolat, koji malo uvijemo. Isečmo rolat na komade u koje stavljamo poruke za sreću. Poređamo ih u pleh, namazan maslacem, na jedan prst rastojanja jedan od drugog.
Pokrivamo i ostavljamo pogaču još jednom da nadođe oko 40 minuta. Namažemo je umućenim žumancem i posipamo semenkama susamam.
Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni dok ne bude gotovo.
Od šećera i vode pravimo sirup sa kojim namažemo toplu pogaču. On pogači daje lep, praznični izgled. Preko stavimo oblike od testa za ukras (moji su gotovi, kupljeni u poslastičarnici).