Način pripreme
Sočivo potopimo preko noći. Kupus, praziluk i šargarepu isečemo.
Sočivo operemo i stavljamo da provri.
U malo ugrejanog ulja propržimo isečeno povrće. Dodajemo biber, alevu papriku i oprani pirinač. Propržimo ga malo i sipamo vodu, oko 1-1 i 1/2 šolju.
Kad voda upije pirinač dodajemo oceđeno i kuvano sočivo.
Promešamo, probamo da li je slano i ako je potrebno dodajemo po ukusu. Sipamo u pleh i stavljamo da se peče na 200 stepeni.
Odmah počinjemo sa prelivom. U ugrejano ulje stavljamo brašno i energično mešamo dok se dobro ne rastovi, pazimo da se ne zalepi i da se ne stvore grudvice.
Nakon toga u delovima malo po malo dodajemo mleko uz neprestano mešanje dok ne dobijemo potrebnu količinu sosa i gustinu.
Na kraju začinimo sa malo soli.
Pleh izvadimo iz rerne, rasporedimo bešamel sos odozgo i vraćamo u rernu da se zapeče.