Bonapeti.rs»Recepti»Glavna Jela»Sarme»Posne sarmice od povrća

Posne sarmice od povrća

ZoriZori
Guru
7272345k206
Posne sarmice od povrća
Fotografije: Zori
2 / 6
08/03/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Uvek stavljamo 2 bureta kupusa - jedan za ove posne sarme, a drugi za sve ostalo"

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 velika glavica ili tegla sterilizovanih listova za sarmu
  • krompir - 4 - 5 komada
  • šargarepa - 3 - 4 komada
  • celer - 1 glavica
  • beli luk - 2 čena
  • praziluk - 1 struk
  • ulje - 5 - 6 supenih kašika
  • bujon od povrća
  • čubar
  • majoran
  • biber
  • kumin
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojite velike listove kupusa i isecite na pola, isecite žilice. Manje listove ne treba da prepolovite.

Pripremite onoliko listova, koliko sarmi možete da stavite u šerpu u kojoj ćete ih kuvati. Ostale sitno iseckajte, ostavite nekoliko celih krupnijih.

Krompir i šargarepu oljuštite i isecite na krupnije štapiće. Praziluk i beli luk sitno iseckamo, a celer na kockice.

Prebacujemo ih u posudu, dodajemo isečene listove kupusa i začinimo začinima - majoranom, čubrom, solju, biberom i kuminom. Prelivamo sa malo ulja i punimo listove kupusa nadevom od povrća.

Uvijamo u čvrste sarme i prebacujemo u šerpu, na dno stavljamo okrenut tanjir. Preko stavljamo dva-tri lista kupusa i zbijeno poređamo sarme.

Preko stavljamo nekoliko celih listova, prelivamo bujonom od povrća, koliko da ih pokrije i pritiskamo tanjirom.

Kuvamo na ne mnogo jakoj vatri oko 45-50 minuta.

Možemo servirati tople i hladne kao predjelo.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: