Način pripreme
Očistite krljušti orade. Osušite dobro. Napunite svežim strukovima peršuna, majčinom dušicom i ruzmarinom. Stavite i kriške limuna.
Umutite belanca dok ne postanu mekana. Pomešajte morsku so i belanca. Mešajte dok ne dobijete gustu i lepljivu smesu. Stavite list papira za pečenje u pleh. Oblikujte podlogu od soli, stavite ribu odozgo i pokrijte dobro preostalom soli.
Pecite u prethodno ugrejanoj rerni na 220 stepeni 25-30 minuta.
Isecite šampinjone na kriške.
Ugrejte maslac u posudi na vatri i dinstajte pečurke u njemu. Isecite sitno mladi luk i dodajte. Posolite. Dodajte pirinač i ostavite da se proprži. Začinite suvim selenom, solju i biberom. Prelijte bujonom. Ostavite pirinač da se kuva ispod poklopca dok ne upije tečnost potpuno.
Slomite so na pečenoj oradi nožem i pažljivo očistite.
Skinite kožu i odvojite riblje filete.
Servirajte oradu ukrašeno aromatičnim pirinčem sa pečurkama.