Upletena pita

04/06/2019
"Efektna i veoma sveža pita sa sočnim zelenim nadevom i interesantnim načinom pripreme - preporučujemo je svim gladnicima "
Priprema20 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno45 min.
Porcije3
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano397
  • Pregledi tokom meseca0
  • Pregledi tokom sedmice2
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje /400 g (tanke)
  • jaja - 1 komad, domaće
  • soda bikarbona - 1 prstohvat
  • sirće - 1/2 kašičice
  • so - 1/2 prstohvata
  • maslinovo ulje - za mazanje (ili nerafinisano suncokretovo ulje)
  • za zeleni nadev
  • spanać - 2 šake, isečen
  • zelena salata - 2 šake, isečeni listovi, kovrdžava
  • mirođija - 1/2 šake, isečena
  • peršun - 1/2 šake, isečena
  • loboda - 2 šake, isečeni listovi
  • sitan sir - 2 šake
  • himajalska so - 1 kašičica
  • biber - 2 prstohvata
  • čubar - 3 prstohvata
  • bosiljak - 1 prstohvat, suv
* merne jedinice

Način pripreme

Beremo svež zeleniš iz bašte kojeg ima u izobilju tokom proleća - spanać, kovrdžava salata, mirođija, peršun i loboda. Operemo ih lepo i sitno isečemo. U njih dodajemo sitan sir, promešamo zajedno sa himalajskom soli, biberom, čubrom i bosiljkom.

Uzimamo jendu od kora za pitu (finih), namažemo maslinovim uljem ili nerafinisanim suncokretovim uljem (po izboru) i zalepijmo preko drugu koru. Posipamo nadev po izboru, po malo sa svih strana i uvijamo u rolad od uže strane. Ponavljamo isto sa ostalim korama i zelenim nadevom i u namazan, okrugao pleh upletemo gotove rolate kao pletene korpice - jednu odozgo, jednu odozgo i popunimo pleh.

Pripremamo preliv, umutimo viljuškom jedno domaće jaje sa malo sode, sirćera i soli. Namažemo pitu odozgo smesom od jaja (da ima ravnomerno i po ivicama).

Stavljamo da se peče na 180-200 stepeni oko 25 minuta.

Po želji možemo još 5 minuta samo odozgo da kora bude zlatna, ali nije obavezno.

Jednostavna i neverovatno ukusna zelena upletena pita!

Ostavlja utisak svojim izgledom!

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar