Način pripreme
Beremo svež zeleniš iz bašte kojeg ima u izobilju tokom proleća - spanać, kovrdžava salata, mirođija, peršun i loboda. Operemo ih lepo i sitno isečemo. U njih dodajemo sitan sir, promešamo zajedno sa himalajskom soli, biberom, čubrom i bosiljkom.
Uzimamo jendu od kora za pitu (finih), namažemo maslinovim uljem ili nerafinisanim suncokretovim uljem (po izboru) i zalepijmo preko drugu koru. Posipamo nadev po izboru, po malo sa svih strana i uvijamo u rolad od uže strane. Ponavljamo isto sa ostalim korama i zelenim nadevom i u namazan, okrugao pleh upletemo gotove rolate kao pletene korpice - jednu odozgo, jednu odozgo i popunimo pleh.
Pripremamo preliv, umutimo viljuškom jedno domaće jaje sa malo sode, sirćera i soli. Namažemo pitu odozgo smesom od jaja (da ima ravnomerno i po ivicama).
Stavljamo da se peče na 180-200 stepeni oko 25 minuta.
Po želji možemo još 5 minuta samo odozgo da kora bude zlatna, ali nije obavezno.
Jednostavna i neverovatno ukusna zelena upletena pita!
Ostavlja utisak svojim izgledom!