Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slana pita»Paj od krompira sa keljom

Paj od krompira sa keljom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Paj od krompira sa keljom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
80 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Od onih jela koji na prvi pogled znate da će vas prijatno iznenaditi ukusom i mirisom"

Potrebni sastojci

  • krompir - 600 g (3 komada, veliki/srednji)
  • kelj - 150 g, samo listovi
  • šargarepa - 100 g
  • luk - 100 g
  • beli luk - 1 čen
  • ulje - 120 ml
  • voda - 120 ml
  • jaja - 6 komada, XL
  • so - po ukusu
  • prezle - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

1. Krompir oljuštimo i isečemo na tanke ljuske. Pomešamo sa 1-2 prstohvata soli i ostavljamo sa strane.

2. U šerpi ugrevamo ulje i vodu i čim provri sipamo krompir. Kuvamo u tečnosti 6-7 minuta ili dok ne omekša. Mešamo sve vreme da se ne mesi ili uhvati korica - čak i ako se raspadne, to nije problem, tako treba.

3. Sadržaj šerpe sipamo u veliku cediljku da se lepo ocedi krompir, a tečnost i mast sačuvamo.

4. Odvojimo 30 ml sačuvane masti u njoj propržimo kratko čen belog luka, sitno iseckan. Čim pusti miris sipamo krupnije isečene listove kelja, obavezno bez drške i stabla. Dinstamo sve 4-5 minuta.

5. Aromatizujemo belim lukom kelj i sipamo u krompir u veliku posudu.

6. Preostalu masnoću ugrevamo na umerenoj vatri i u njoj propržimo sitno iseckan luk i šargarpu. Kad bude gotovo takođe ocedimo i dodajemo sve ostalo u posudu.

7. Jaja dobro umutimo, začinimo solju i stavljamo u posudu u povrće. Sve dobro promešamo i sipamo u pravougaoni visoki kalup za kuglof, u koji može da stane 1, 5 l, obložen papriom za pečenje.

8. Paj od krompira sa keljom pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni 50 minuta.

Odličan dodatak uz ovaj paj je domaće pripremljen sos od paradajza.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: