Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Pirinač na tiganju»Dinstana kolenica sa rižotom

Dinstana kolenica sa rižotom

IlariaIlaria
Šef kuhinje
44112531
Dinstana kolenica sa rižotom1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
4
"Ovo je pravi recept 2 u 1 - napravićete savršenu kolenicu i savršen rižoto"

Potrebni sastojci

  • teleća kolenica - 4 šajbne
  • maslinovo ulje - 6 kašika
  • ulje - 2 kašike
  • luk - 1 glavica, crveni
  • belo vino - 150 ml
  • bujon - 200 - 250 ml, teleći
  • paradajz - 200 g, iz konzerve
  • biber
  • so
  • brašno - za pohovanje
  • za rižoto
  • luk - 1 glavica
  • pirinač - 300 g
  • maslinovo ulje - 4 kašike
  • bujon - 1 litar, od povrća
  • šafran - 1 prstohvat
  • maslac - 25 - 30 g
  • sir - parmezan
  • za preliv
  • beli luk - 2 - 3 čena
  • peršun - 2 - 3 struka
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • limun - 1 komad, sok i kora
  • so - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Začinjavamo šajbne kolenice solju i biberom. Uvaljamo ih u brašno blago ih lupajući da odstranimo suvišnu količinu. Kolenice se zaprže sa obe strane u jako zagrejanoj masnoći, mešavini maslinovog ulja i ulja.

Meso se vadi i stavlja na toplo mesto, a u zagrejanoj masnoći se zaprži sitno isečena glavica luka. Sipa se belo vino i kuva se dok se tečnost ne redukuje na pola.

U zgusnuti bujon se dodaje teleći bujon i pasirani paradajz. Vraća se meso i jelo se kuva oko 30 minuta u ekspres loncu.

Dok se meso kuva pripremamo rižoto. Zagrevamo maslinovo ulje i zapržimo sitno isečenu glavicu luka. Dodajemo pirinač i zapržimo dok ne postane prozračan. Postepeno sipamo bujon kutlaču po kutlaču, čekajući da pirinač upije tečnost, pre nego što dodamo još bujona.

U poslednju kutlaču bujona dodajemo prstohvat šafrana i maslac, isečen na parčiće. Čenovi belog luka se iseku i dinstaju u maslinovom ulju. Dodaju se 2-3 kašike soka od limuna i kora polovine limuna. Sos se promeša. Njim se prelivaju kolenice. Meso se servira na kanapeu od rižota i posipa se narendanim parmezanom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: