Moja čudesna mekana pita

Катарина Кнежевић
Катарина Кнежевић
Početnik
13/07/2019
"Da li i vi želite da se pohvalite čudesnom mekanom pitom - jednostavno je po ovom receptu "
Priprema15 min.
Kuvanje35 min.
Ukupno50 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano474
  • Pregledi tokom meseca1
  • Pregledi tokom sedmice3
  • Rejting4 od 5

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 250 g
  • jaja - 4 komada
  • sir - 200 g (količina može varirati u zavnosnosti koliko je slan)
  • kiselo mleko - 300 g, ceđeno (ili obično gusto)
  • ulje - 3 - 4 supene kašike
  • maslac - 30 g
  • sitan sir - 3 supene kašike
  • so - po želji
  • soda bikarbona - 1 kašičixa
  • sok od limuna - 1 supena kašika, sveže isceđen
* merne jedinice

Način pripreme

Kako bi moja pita postala mekana i sočna imam nekoliko trikova koje prilažem i uvek imam savršen rezultat Podeliću ih sa vama.

Koristim pravougaoni pleh prečnika 28x18 uvek manji od kora, čak i isečenih na pola, da bish moglialepo da zgužvam, da budu izgužvane i da nadev može slobodno da ima šupljine i prosto da nadođe.

Obilno namažemo maslacem pleh - dno i ivice.

Kore, koje koristim nisu fine, nego malo deblje. Isečem ih na dva dela. Sodu pomešam sa kiselim mlekom i sačekam da nadođe.

Dobro umutim aja sa prstohvatom soli i u njih sipam ulje, stavljam sitan sir i izmrvimo sir.

Neposredno pre nego što sipam kisleo mleko u nadev stavljam sok od limuna, da se voda još više aktivira.

Sve promešam i ako sir nije mnogo slan, stavljam još jedan prstohvat soli.

Stavljam jednu polovinu kore i lepo izgužvam. Stavljam ravnomerno od nadeva i ređam dok ne potrošim sastojke, poslednju koru obilno namažem mekanim maslacem.

Pečem na 180 stepeni 30-35 minuta ili dok ne dobiju tamnozlatnu boju.

Probajte moju čudesnu mekanu pitu. Prijatno!

Rejting

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar